A vizuális környezetszennyezésről
Az Ember és Természet Kollégium soron következő estjének meghívottja dr. Buglya Sándor (Budapest) rendező, operatőr, a Dunatáj Alapítvány elnöke, a Sapientia EMTE oktatója, aki Vizuális környezetszennyezés avagy a televízió látszatvilága címmel tart előadást 2016. március 9-én, szerdán, 18.00 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).
 
Az elmúlt negyedszázad alatt hatalmas változáson ment át a mozgókép készítés és fogyasztás. A televízió varázsa már a múlté, a szenzációhajhász, agresszióval teletűzdelt műsorfolyam magával sodorja a gyanútlan nézőt. Sok órát töltenek a gyermekeink védtelenül a képernyők előtt. Ezek a gondolatok fognak előtérbe kerülni az előadás folyamán.
 
Az est házigazdája dr. Farkas György.
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Dr. Buglya Sándor 1945. december 16-án született a magyarországi Újkécskén. Bár 1970-ben általános orvosként diplomázott a Semmelweis Egyetemen, sokkal erősebb volt benne a filmművészet iránti vonzódás. Már egyetemi hallgatóként beszippantotta a film világa: 1965 után egy évtizedig amatőr filmesként tevékenykedett. Időközben felvételizett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1978-ban operatőri, valamint film- és tévérendezői oklevelet szerzett. 1968-ban a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) főtitkára, később elnöke, majd örökös tiszteletbeli tagja lett, 1974 és 1994 között az UNESCO Union Internationale du Cinéma Non Professionnel elnökségi tagja volt. Érdemei elvitathatlanok a 2005 után létrejövő erdélyi magyar filmes szakképzés megteremtésében a Sapientia EMTE keretein belül.
 

Buglya dokotor egyik nagy szerelme Perőcsény, ahol egyesek szerint megállt az idő. Mások szerint valósággal elrohant. Ilyen különbözőek vagyunk. Egy csendes, langyos esőnek azonban mindenki örül…

 
Először csak a házát, portáját építette a faluban, mint más gyütt-mentek, aztán hozzálátott a falu építéséhez is. Tájház-felújítás, szüret, disznóölés és más remek alkalom a falu megőrzésére. A falu először díszpolgárrá választotta, de ha nem vigyáz, még polgármester is lehet belőle. (Jelenet a 2007-ben készült Zsákfalu című filmből.)
 
1976 óta többszáz rövid-, kísérleti-, animációs és oktatófilmet, dokumentum- és játékfilmet, valamint televíziós műsort jegyzett rendezőként vagy/és operatőrként. Produceri minőségben (a MOVI Dokumentumfilm Stúdió és a Fórum Film Alapítvány művészeti vezetőjeként, a Duna Televízió és a Dunatáj Alapítvány producereként) pedig több mint 350 film fűződik a nevéhez. A Duna Televíziónál 1992 és 2007 között dolgozott rendező-operatőrként és dramaturgként, az 1989–1999-es időszakban pedig a Magyar Filmművész Szövetség Dokumentum Szakosztályának titkáraként tevékenykedett.
 
Pátosz nélkül – dokumentumfilm, 55′ (2001). Rendezte: Buglya Sándor.


Erdélyben majdnem mindenki, aki film- vagy televízió szakon végzett a Sapientián vagy magyarországi egyetemeken és alternatív képzéseken, tanfolyamokon (MOVI, Bolyai-osztály, Dunaversitas stb.) és elkötelezettséget érez a valóság mozgóképes eszközökkel való ábrázolása iránt, gyakrolatilag Buglya-tanítványnak számít. Irányításával számos erdélyi és székelyföldi dokumentumfilm készült az elmúlt huszonöt esztendőben.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton