A pénznek nincs szaga

Közismert a Vespasianus császárnak tulajdonított szállóige, aki a Krisztus utáni 70. év táján, amikor üres volt az államkassza, bevezettette a vizeletadót. A méltatlankodóknak mondta állítólag, hogy „Pecunia non olet”. A pénz nem bűzlött akkortájt, ez igaz, s ma sincs szaga.

Mostanában fokozottan érvényes a bűzmentesség, hiszen elektronikus csatornákon száguld jelképek, hitellevelek formájában a világban. Titokban, majdhogynem láthatatlanul „fizetődik” és működik. Minden jónak és rossznak forrása ugyanakkor. 

Amikor a Vespasianus császárnak tulajdonított mondást említik, bizonyos kontextusban arra is értik, hogy a becstelenül megszerzett pénz sem szagos. Ha valakinek a biztonsággal megszerzett első milliók után sikerül beágyazódnia a tehetős emberek közé, akkor már nyugodt lelkiismerettel hirdetheti fialó vagyona biztonságába takarózva, hintheti az igét, hiszen a balek pórnép szava úgysem hatol fel immár azokba az „erkölcsi” magasságokba, ahol az „elitek” tartózkodnak.

Azt írták a napokban egyes megbízható források, köztük a Magyar Távirati Iroda is, hogy „a dzsihadisták továbbra is hozzáférnek a nemzetközi bankközi fizetések hálózatához”. Nem holmi egyszerű terrormunkásokról van itt szó, akik az ebül szerzett harácsot, esetleg egy-egy menet közben „faszolt” antik szobor eladásából származó bevételüket szeretnék biztos helyen tudni, hanem magáról a nagy cégről, a feketén létező Iszlám Állam tranzakcióiról beszélnek. Bankközi, nemzetközi, jól ellenőrizhető távközlési hálózaton szalad a pénz, nem tevegel a sivatagban (SWIFT-kódok rendszere vezet a százszázalékos biztonsággal azonosítható IBAN-számlaszámhoz), évezredek hosszú során át kialakult szabályok szerint, mindig a legfejlettebb technikát alkalmazva.

Próbáljunk hitelesek maradni, idézzük hát az MTI-jelentést a továbbiakban is.

„Az ARD Kontraste című politikai magazinműsorának oknyomozó riportja szerint az IÁ a terrorszervezet fővárosaként számon tartott szíriai Rakka egy bankjában, a Commercial Bank of Syria nevű hitelintézet helyi fiókjában fér hozzá a SWIFT-rendszerhez. Az ARD szerint a rakkai bankfiók connected (élő kapcsolat) státusszal szerepel a rendszerben.
Az nem ismert, hogy az Iszlám Állam mennyire élt és mennyire él vissza a hozzáférés lehetőségével. Az viszont biztos, hogy a Commercial Bank of Syria szerepel az ENSZ büntetőintézkedéseivel sújtott szíriai pénzintézetek listáján, ami azonban nem zárja ki, hogy a bank lebonyolítson ügyleteket harmadik felek számára, amennyiben azok ellen nincsenek érvényben szankciók.
A német szövetségi belügyminisztérium megerősítette az ARD értesülését, írásbeli állásfoglalása szerint a belgiumi központú SWIFT és a szervezetet felügyelő illetékes belga hatóság igyekszik „minimalizálni” annak kockázatát, hogy az IÁ visszaél a rendszerrel. A nemzetközi nagybankok tulajdonában álló belga társaság a televíziónak arra a kérdésére, hogy miért nem zárnak ki a rendszerből egy ENSZ-szankciókkal sújtott és a SWIFT hírnevét veszélyeztető bankot, azt válaszolta, hogy a SWIFT semleges rendszer, és csak olyan intézményeket tilthatnak ki, amelyeket belga vagy uniós büntetőintézkedések érintenek.
Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) több mint 200 országban és területen működik, a szolgáltatást 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.”

Ezek alapján sejthető, hogy sok apró és jelentős tranzakció a hivatalos pénzügyi világ szeme láttára, az erkölcsöt és békét hirdető álszentek tudtával és aktív köreműködésével történik. „Semleges” bankok számítógépes termináljain keresztül. A többi csak porhintés. Maszlag. Ahogyan a Földön létező természeti környezetet, úgy a békét is meg lehetne „menteni”, fent lehetne tartani. Nem is fenntartani, csak békén hagyni (!) az embereket, hogy éldegéljenek. Csakhogy a rend- és békétlenségben, mint ahogyan a sz@rban és a mocsokban, a zavarosban van az igazi haszon. S a haszon materializálható metaforájának, a pénznek – immár kétezer éve mondjuk – nincsen szaga.

Ha nem is egészen biztos, hogy Vespasianus mondta azt, hogy „Pecunia non olet”, de helytálló és örökérvényű. Vespasianustól azonban feljegyeztek egy bizonnyal neki tulajdonítható utolsó mondatot, amellyel halálos ágyán búcsúzott ez árnyékvilágtól: „Ó, jaj, azt hiszem isten lesz belőlem!”

Gyarló helyi és globális Istenjelöltek járnak ma is közöttünk. Sajnos. Élő SWIFT-kódok üzenteibe rejtetten operálnak. Miközben dühöng a béke a nagyvilágban.

Simó Márton

Fotónk illusztráció.