Könyvek és írók a Szent István Napokon

Amint arról a helyi sajtóból, rádióból értesülhettek az olvasók, augusztus 20-21-én, Székelyudvarhely megyei jogú város önkormányzata támogatásával tartjuk a III. SZÉKELYFÖLDI KÖNYVNAPOKat.

Lelkes irodalomkedvelőkként ezt a programot 2013-ban indítottuk útjára, akkor az Udvarhelyi Híradó és a Városi Könyvtár társszervezésében. Két alkalommal a lapcsalád Szentimre utcai szerkesztőségének udvarán találkozhattak írók és a kiadók képviselői az olvasókkal. Ily módon a hagyományos könyvnapok hangulatát kívánták a szervezők meghonosítani Székelyudvarhelyen.

Ezidáig mindig gondot okozott az időzítés, gyakran a másutt tartott könyves eseményekkel ütközött az elképzelés, vagy pedig olyan helyi programok zajlottak, amelyek miatt a szervezést halasztani kellett, illetve átütemezni. Ez volt az egyik oka annak, hogy a múlt évben a könyvnapok elmaradtak.

Úgy néz ki, hogy most megvan a szükséges akarat a város részéről, és talán sikerül meghonosítani, beilleszteni e könyves rendezvénysorozatot a kulturális élet menetrendjébe.

Programokról, résztvevőkről

Szombaton, augusztus 20-án 10.00 órától kezdődnek a könyvnapok rendezvényei a Vár utcában felállított sátorban, és aznap, illetve vasárnap, augusztus 21-én is, estig tartanak, 20.00 órával bezárólag.

A két nap során – többek között – dedikál: Nagyálmos Ildikó, Thamó Katalin, Szakács István Péter, P. Buzogány Árpád, Lőrincz József, Ambrus Lajos, Balázs Árpád, Fazakas Szabolcs, Gyöngyössy János, Magyari Hunor és Bölöni Domokos.

Az idei Könyvnapokon a gyermek- és ifjúsági irodalmat kívánják népszerűsíteni, illetve azokat az írókat, akiknek pályafutása vagy irodalmi indíttatása elsősorban Udvarhelyszékhez köthető. A Sepsiszentgyörgyön élő Orbán Ferenc énekes, zeneszerző, a méltán népszerű Evilági együttes frontembere több székelyföldi és magyarország költő verseit zenésítette meg az utóbbi években, többek között egy teljes CD-t Nagyálmos Ildikó gyermekverseiből állított össze.

 
Orbán Ferenc (Forrás: www.magyarmuveszet.hu)
A székelykeresztúri származású, de régóta Sepsiszentgyörgyön élő zenész, zeneszerző, zenetanár és énekes több mint tíz éve készít lemezeket. Több zenekart alapított, amelyekben ma is játszik. A leggyakrabban hegedűn, gitáron, cimbalmon és mandolinon hallhatjuk kicsiknek és nagyobbaknak, gyermekeknek és felnőtteknek szánt koncerteken.
 

Mostani jelenlétével Orbán Ferenc jelentékenyen színesíti majd a programot – legalábbis annak első részét – felhívva a figyelmet a roppant fontos ifjúsági irodalomra, amely egyfajta előszobája az „igazinak”. Az előadó-zeneszerzővel ITT olvashat egy korábban készült interjút.

Fontos, hogy már zsenge gyermekkorban beívódjanak a nevek, a sajátos hanghordozás, a stílus, amely egy-egy alkotót jellemez. Köztudott, hogy így rögzülnek, népszerűsödnek azok az életművek, amelyek felnőtt-életünket is meghatározzák. Egyáltalán nem véletlen, hogy olyan jeles íróink, mint Jókai Mór, Benedek Elek, később József Attila, Weöres Sándor, Zelk Zoltán, a közelebbiek sorából pedig Kányádi Sándor vagy Kovács András Ferenc is felismerte ennek fontosságát. Egyébként a gyermeki lélekre való odafigyelés nélkül soha nem jöhet létre teljes és kerekegész életmű.

Nagyálmos Ildikó kislányával – Pannával, aki tulajdonképpen múzsa
(Szabó Károly felvétele)

Nyilvánvaló, hogy a program későbbi szakaszaiban a rendezvénysorozat nyit a felnőttek irányába is, hiszen ők is fontosak. Megjegyezzük, hogy most, amikor Udvarhelyszéken élő és innen indult írókat-költőket hívtunk, egyáltalán nem törekedhettünk a teljességre, hiszen igen jelentős és sokrétű az innen származó „irodalmár-kontingens”. Nem volt annyi idő a szervezésre, hogy körültekintően és komoly költségvetéssel dolgozzunk.
 
Bölöni Domokos és Elekes Ferenc egy marosvásárhelyi rendezvényen
(2013. október) – Forrás: www.maszol.ro
A mostani alkalomra azok jelentkeztek, akik éppen ráértek. Az sem volt, nem lehetett célunk, hogy kizárólag új kötetekkel rendelkezőket mutassunk be. Egyik-másik kiadvány már ismerős az olvasók és a kultúrabarátok számára. A kétnapos rendezvény inkább arra lesz jó, hogy rávilágítsunk az irodalomra, hogy felvillantsuk annak létét. Egy funkcióját tartó, működő művészeti ágról van szó, amely a változó korban, az átalakuló szokások idején, a klasszikus hordozóeszközök korában is állja, tartja a helyét. Kicsit másképp, eltávolodva, olykor hozzáidomulva a világhoz, de írásos jelentéstartakat rendelve hozzá a korhoz, ma is éli a maga életét. Az író az emberért van, a létét szolgálja, hiszen „csak az ember olvas”.
 

 
Lőrincz József költő, nyelvész, irodalomtörténész, néprajzkutató (Székelydálya, 1946) 1971 és 1990 között Székelyudvarhely környéki iskolákban (Székelyderzs, Kányád), majd 1990-től nyugdíjazásáig (2011) a Tamási Áron Gimnáziumban tanított magyar nyelvet és irodalmat. A Könyvnapokon  két könyvvel vesz részt: Székelypetki népballadák (2014) és a Székelydálya tájnyelvének kincsei (2015). Igaz ugyan, hogy ezek közül egyik sem líra, de Lőrincz József ettől függetlenl ma is ír verseket. A szombati találkozón írói-költői pályájáról beszél, vasárnap pedig néprajzi munkásságáról, amelynek a kötetek mellett hallható nyomai is vannak, hiszen egy CD-n adta ki a megmentett balladákat. Vasárnap meglepetésként hat majd egyik adatközlőjének személyes jelenléte és éneke.
 

Programjainkhoz csatlakozik a Corvina Könyvesház Vár utcában levő boltja is, szombati és vasárnapi nyitvatartással, külön az ünnepi alaklomhoz illesztett akciókkal és kedvezményekkel.

A dedikálások időrendi beosztását ITT találja. Az esetleges változásokról a rendezvény ideje alatt mindvégig időben közöljük a szükséges információkat. A Szent István Napokon szórólapok állnak majd az érdeklődők rendelkezésére. A soron következő dedikálásokról, a kiadók bemutatkozásáról a hangosbemondó jóvoltából értesülhetenek majd a területen tartózkodók.

Címképünk 2014-es Szent István Napokon készült az Arany Griff Lovagrend bemutatóján. A nézők mögött a Barátok Temploma és a Vár utca térbe torkolló eleje látható, ahol idén a kulturális intézmények, köztük a III. Székelyföldi Könyvnapok sátrai állnak majd szombaton és vasárnap. 

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport