A sorozat folytatódik, a Gyümölcsfesztivál színesedik

Szeptember 22-24. között tartják Székelyudvarhelyen e hagyományos seregszemlét és termékbemutatót, amelyet kilencedik alkalommal szerveznek meg. A rendezvény házigazdája és bonyolítója a Civitas Alapítvány, amely ezalkalommal szövetkezett a városvezetéssel és programjait egy ugyancsak nagyszabású kezdeményezéssel az Erdélyi Táncháztalálkozóval közösen tartja. A programramok ingyenesek, amelyekre minden érdeklődőt sok szeretettel várnak.

Az immár kilenc éve tartó sorozat folytatódik, a Gyümölcsfesztivál színesedik…

Megszokhattuk, hogy mifelénk, ha beköszönt az ősz, ha szeptember van, akkor itt a Gyümölcsfesztivál. Természetessé vált, hogy szeptember végén három napra beköltözik a Falu a Városba, hogy közösen ünnepeljék a szépet és a jót, közösen örvendjenek természeti és kulturális értékeiknek.

2017. szeptember 22. és 24. között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi Minifocipálya – idén kilencedik alkalommal hívja a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért találkozóra Udvarhelyszék falvait. Ez évben is több közösség jelezte részvételét, hogy kiállítja gyümölcseit és gyümölcsből készült ínyencségeit: Csekefalva, Farkaslaka, Fenyéd, Fenyőkút, Firtosmartonos, Firtosváralja, Kecset, Kénos, Máréfalva, Oroszhegy, Székelymagyaros, Székelymuzsna, Székekyszenttamás, Zetelaka, Rozsály (HU).

A fesztivál főszervezője és házigazdája tehát az idén 25 éves Civitas Alapítvány, amely több partner és támogató segítségével mozgalommá nemesítette a 2008-ban elindított Székelygyümölcs projektet. A Civitas következetes maradt eddigi törekvéseihez, az alapeszmétől el nem távolodva, ugyanakkor újdonságokkal fűszerezve szervezi meg a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált is.
 
A 2017-es kiadás különlegességét többek között társrendezvény, az Erdélyi Táncháztalálkozó adja. Egy másik színfoltot azon kézművesek bemutatkozása jelent, akik a magyar nyelvterület minden szegletéből érkeznek, magukkal hozva csodásabbnál csodásabb alkotásaikat.

Természetesen megmaradnak azok az immár hagyományosnak számító, de évről évre megújuló programelemek is, amelyek érdekessé és szeretnivalóvá teszik a mindenkori Gyümölcsfesztivált, többek között: kóstolkodás, kiállítás és vásár. A közösségek gazdasszonyai (és gazdái) ezúttal is nagyon igyekeztek, s a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál sem fog szűkölködni ízekben, illatokban, színekben, zamatokban.

Kárpát-medencei magyarok tánca, dala, zenéje, viselete – Idén is számos olyan fellépő áll ki a színpadra – többek között társrendezvény, az Erdélyi Táncháztalálkozó keretén belül –, aki vállalja és bemutatja saját közösségének kultúráját, viseletét. Közöttük vannak néptáncosok, népdalénekesek, népzenészek, citerások, furulyások.

Nem marad el a könnyűzene sem, a Fesztivál egyik hangja, Simó Annamária ezúttal népdalénekes barátnőjével, Sorbán Enikővel érkezik.

Pénzmentes övezetek lesznek idén is, jelen lesz az Időbank és a Cserebere-placc, amely minden évben nagy népszerűségnek örvend.

 
A tudásátadásnak is nagy jelentősége van az ilyen fesztiválokon. Kárpát-medencei együttműködések a helyi értékek érvényesítésében címmel szerveznek konferenciát Keszthely Város és Székelyudvarhely Város Önkormányzatával,
valamint a Székelygyümölcs Egyesülettel közösen. A szeptember 22-én, pénteken délelőtt 10 órától, a Gondűző Szálloda konferenciatermében sorra kerülő eseményen székelyudvarhelyi és keszthelyi értékőrzők ismertetik tevékenységeiket, bemutatva mindkét részről azokat a helyi kezdeményezéseket is, amelyek célja a hagyományos és helyi tájfajta gyümölcsfák, valamint a hozzájuk kapcsolódó népi tudás felkutatása és megőrzése. A konferencia lehetőséget biztosít azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek a helyi értékek számbavételére, érvényesítésére és védelmére irányulnak, és hozzájárulnak a helyi és a nemzeti értéktár rendszer fejlesztéséhez.

A Civitas Alapítvány számos értékteremtő projekt gazdája – a három nap alatt szakmai előadásokra, műhelymunkára és projektbemutatókra is sor kerül a tematikus sátrakban.

Lesznek gyerekprogramok is –  legfiatalabb látogatók kézműves-tevékenységeken vehetnek részt a Miklós Zsuzsánna által vezetett Kézművesjátszóházban, amelyek által nemcsak a kreativitásuk,szépérzékük és kézügyességük fejlődik, hanem régi mesterségeket is tanulhatnak. Többek között lesz: bútorfestés, pártakészítés, szövés, kötélverés, korongozás, hímzés, ostorfonás, madárijesztő csuhéból és raffiából, üvegfestés. Kicsik és nagyobbak egyaránt megtalálhatják tehát a kedvükre való tevékenységet – főként természet- és gyermekbarát anyagok felhasználásával. Újdonság lesz az Artera Alapítvány támogatásával megvalósuló Népi játszótér, ahol számos érdekességet kipróbálhatnak az érdeklődő gyerekek: diótörő, célbadobós, mocsárjáró, gólyaláb, kakasütő, hintaló, csigacsörlő, logikai és ügyességi tábla, teknőshorgászat. Mindemellett bábszínház is várja őket, pénteken a HalVirág nevű gyergyószentmiklósi társulat a Gyilkos-tó legendája című, míg vasárnap a csíkszeredai Boszorka bábcsoport a Tündérkeresztanya című előadással lép fel. A firtosváraljai gyerekek pedig a Lekvárfőzés című színdarabbal kedveskednek.

Gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny gyerekeknek – hajdanán lekvárokat kóstolgattak, tavalyelőtt szörpökkel próbálkoztak, tavaly gyógynövények felismerésében bizonyíthatták tájékozottságukat a gyermekek. A nagy népszerűségre való tekintettel idén sem maradnak el ezek a vetélkedők. Gyümölcsszobrászat versenyfelhívásunkkal is őket céloztuk meg – de az sem baj, ha gyümölcs- és termésbábokkal jelentkeznek.

Fesztiválújság – készül Székelygyümölcs címmel, amelyben Kolumbán Gábor ünnepi gondolatai mellett interjúkat, projektbemutatókat és értékelőket találunk. Főszerkesztő: Miklós Zsuzsánna. A fesztivállap elkészítésében közreműködtek: Bákai Magdolna, Kis Zoltán, Kolumbán Gábor, Miklós Tünde, Csáki Ferencz és Szabó Attila.
 


Vetélkedők
Udvarhelyszék legfrissítőbb gyümölcsleve kerestetik! Hozd el az általad készített kedvenc gyümölcslevedet a IX. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál helyszínére, a Városi Minifocipályára, 2017. szeptember 23-án, szombaton 13 óráig. Székely és/vagy erdei gyümölcsből készítsd az üdítő finomságot! A legízletesebb és lefrissítőbb gyümölcsleveket az Erdélyi Konyha szakmai csapata díjazza!
A közösségek legfinomabb gyümölcsszósza és -öntete vetélkedő. A részt vevő közösségek gyümölcsszósz- és öntetkülönlegességeit szintén 2017. szeptember 23-án, szombaton versenyezteti az Erdélyi Konyha.
Legszebb kiállítóstand és viselet. Minden évben leleményesnél leleményesebb ötleteket fedezünk fel az egyes falvak standjánál, idén is díjazzuk a legkreatívabbat, mindemellett a kiállító közösségek képviselőinek öltözékére is figyelünk.
Gyümölcsszobrászat, gyümölcs- és termésbáb – vetélkedő gyerekeknek
Gyümölcsszobrotokat/gyümölcsbábotokat hozzátok el a Városi Minifocipályára 2017.
szeptember 22-én, pénteken 15 óráig. Mellékeljétek a neveteket és az alkotás elnevezését is.
A legötletesebbnek ítélt gyümölcsszobor/gyümölcsbáb készítőjét díjazzuk!
Gyógynövény- és lekvárfelismerő verseny – ajdanán lekvárokat kóstolgattak, tavalyelőtt szörpökkel próbálkoztak, tavaly gyógynövények felismerésében bizonyíthatták tájékozottságukat a gyermekek.
A nagy népszerűségre való tekintettel idén sem maradnak el ezek a vetélkedők. A felnőttebbecskéket is várják!
Nagy Közös Lekvárfőzés – A kiállító közösségek képviselői egy nagy üstben főznek, és udvarhelyszéki gyümölcsökből közösen elkészítik a régió legízesebb lekvárját.
Gyümölcsöző fotózkodás – formabontó portrésarokban az arra látogatók gyümölcsöző fotózkodáson vehetnek részt, sőt, ezúttal lehetőség lesz a képek kinyomtatására és hazavitelére is. A rendezvény Facebook-oldalán a legkedveltebb fotó címéért versenyezhetnek ismét a résztvevők.

A fotók az ÉSZM archívumából valók.

A Civitas Alapítvány közlése nyomán.