A románok nemzeti ünnepe és annak méltósága
Összeállításunkban igyekszünk a mai nap folyamán követni azokat a központi hírügynökségi és regionális sajtójelentéseket, civil véleményeket, amelyek a különböző helyszíneken lezajlott ünnepségekről és erődemonstrációkról szólnak.

Ma már nem Kolozsvár vagy Marosvásárhely számít frontvárosnak, hanem a Brassóhoz közel fekvő Sepsiszentgyörgy, ahol az utóbbi években bizonyos körökben felerősödött a nemzeti érzési, s vannak olyan érdekcsoportok, amelyek felvonulnak ilyenkor. és a helyi magyarok ellen igyekeznek „ünnepelni”.

Sepsiszentgyörgy

Románia nemzeti ünnepe alkalmából 150 méter hosszú trikolórt visznek végig Sepsiszentgyörgy belvárosán december elsején, a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett felvonuláson.

 
Az ötletgazda egy sepsiszentgyörgyi középiskolás diák, Cosmin, akinek nem ez az első ilyen jellegű kezdeményezése. „Ez ugyanaz a zászló, amelyet január 24-én vonultattunk fel Sepsiszentgyörgyön, amikor a román fejedelemségek egyesülésének napját ünnepeltük (…) az én ötletem volt és a nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségek szervezői elfogadták ezt” — nyilatkozta a diák az AGERPRES hírügynökségnek.
 
A lobogót Chișinăuban gyártották, és több ünnepen, valamint egyesüléspárti rendezvényen használták már Romániában és Moldova Köztársaságban.
 
Az „egyesülés menetének” résztvevői Sepsiszentgyörgyön december 1-jén 13.00 órakor indulnak el, átvonulnak a város főterén a Mihai Viteazul térig, ahol az ünnepi programot szervezik. Folklórműsorra, néptáncra és vallási, valamint katonai ceremóniára is sor kerül.

FRISSÍTVE!

Beliczay László fotói Sepsiszentgyörgy belvárosában készültek.
 

A Magyar Nemzet tudósítását és a helyszínen készült fotóriportot ITT itt találja.

Gyulafehérvár

Mintegy 200 személy részvételével koszorúzták meg csütörtökön Gyulafehérváron, a nemzeti ünnep nyitómomentumaként  I. I. C. Brătianu és Iuliu Maniu szobrait. A szobrok talapzatára elhelyezték az emlékezés virágait az elnöki hivatal, a kormány, a központi és helyi közigazgatási hivatalok képviselői. 

 
A nap folyamán megkoszorúzzák Nagyrománia első királyának, Ferdinándnak a szobrát, és az egyesülés megvalósítóinak emlékműveit, amelyek annak az épületnek a szomszédságában vannak, amelyben 98 évvel ezelőtt az 1.228 küldött megszavazta Erdély egyesítését Romániával. Ugyanebben a teremben Gyulafehérvár polgármestere hagyományos módon fogadja a másik két román provincia képviselőit. 
 
 Trikolór a várfalakon (Fotó: Alba24.ro)
 
A gyulafehérvári program gazdag kulturális műsorral folytatódik. 

FRISSÍTVE!

 
Mihai Coşer, a gyulafehérvári polgármesteri hivatal szóvivője szerint az idei ünnepségek megszervezésére 400.000 lej állt rendelkezésre – áll az Agerpres 13:32 órakor kiadott jelentésében.

Bukarest

A hadsereg, a belügy és a titkosszolgálatok több mint 3.000 katonája vonul föl a december 1-jei bukaresti katonai parádén, mintegy 300 haditechnikai eszköz és 50 repülőgép kíséretében, köztük a légierő által nemrég vásárolt F-16-os vadászgépek. 
 
 
 

Az idei nemzeti ünnep alkalmából tisztelegtek az első világháborúban elesett román hősök emléke előtt is. Felvonult a Călugăreni 2-es gyalogezred, majd a külföldi hadszíntereken megsebesült katonák különítménye. Őket követte a Neagoe Basarab gyalogezred, majd a többi katonai fegyvernem képviselői, valamint a katonai akadémiák diákjai. 
 
A haditechnika felvonulása a levegőben kezdődött. Előbb a hadsereg Puma, a belügy MI-8, MI-17 és Eurocopter helikopterei, majd a légierő Spartan és Hercules szállító repülőgépei következtek, a sort az F-16-os vadászgépek zárták. 
 
A Diadalív alatt elvonulnak a hadsereg páncélos járművei, tankjai és a Hawk föld-levegő rakétakilövő egységei. 
 
Felvonultak a motoros rendőrök és a lovas csendőrség képviselői is. 
 
Először vonulnak fel December 1-jén Németország, Nagy Britannia, Olaszország és Szlovákia katonai egységei, azok mellett a NATO katonák mellett, akik a korábbi években is részt vettek az ünnepségen. A Diadalív alatt elvonulnak a Moldovai Köztáraság, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Államok hadseregének képviselői is – írta az Agerpres 12:37-kor.

Nincs kialakult protokollja és kultúrája a központi rendezvénynek
 
Mivel a közelmúltban került sor a bukaresti diadalív felújítására, az idén felvonuló 3000 katona átmenetelt ugyan alatta, de a továbbiakban – hogy elkerülje a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberális Demokrata Szövetség (ALDE) székházait – már nem haladt tovább a Kiseleff sugárúton a kormányhivatal épületéig. Ezen pártok vezetőit Iohannis elnök – aki egymaga helyezett el ott egyetlen koszorút – még a hivatalos állami tribün közelébe sem engedte, arra való hivatkozással, hogy egy megtisztulni vágyó ország első embereként nem akar a PSD elnökével, Liviu Dragneával és a PSD korábbi miniszterelnökével, Victor Pontával, vagy a vélük szövetséges liberális-demokrata tömörülés vezetőjével, szenátusi házelnökkel, Calin Popescu-Tariceanuval, olyan politikusokkal egyazon díszemelvényen és közös társaságban ünnepelni, akik ellen jogerős bírósági ítélet van érvényben, illetve most is bűnvádi eljárás folyik. 
 
A PSD és az ALDE vezetői székházaik közelében, a polgárok közé elvegyűlten vehettek részt a megemlékezésen és követhették a parádét. 
A központi ünnepségek fotóit a www.digi24.ro portáláról vettük.
Mindezt heves politikai vita előzte meg a múlt héten, amikor Klaus Iohannis nem volt hajlandó a pártvezetőknek hivatalos meghívót küldeni, kategorikusan kijelentvén, hogy nem szeretné kampányrendezvénnyé zülleszteni ezt az eseményt.
 
Egyébként a diadalív közvetlen környezetében igen erős biztonsági ellenőrzés folyt, ahová a gyerekkocsival, karonülő kisgyerekekkel érkező családokat is csak fémdetektoros kapukon át és testi motozás után engedtek be. (Forrás: www.dcnews.ro, transindex.ro) 

Székelyudvarhely

A városban létezik 1. Decembrie 1918. utca. A román nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezéseket hosszú ideje ennek közelében, a Kuvar-tetőn levő emlékműnél szervezik, görögkeleti egyházi szertartással és a kerekerdői alakulat részvételével.

Az idei megemlékezést jelenlétével tisztelte meg a Székely Anyaváros polgármestere. Gálfi Árpád rövid beszédében a békéről, az egyetértésől, a toleranciáról szólt, amelyet annak idején Szent István királyunk hirdetett Esztergomban, illetve a jeles görögkatolikus püspök, Iuliu Hossu is, aki részt vett a nagyvonalú és tisztességes, a kor háborús és gyűlölettől átitatott szellemisége ellenére is humánus Gyulafehérvári Kiáltvány megfogalmazásában, amelyet maga olvasott fel az egyesülni vágyó román tömegek előtt 98 évvel ezelőtt, s amelyet később a gyakorló politikusok Nagyrománia fennállása idejétől kezdve a mai napig, a honi magyar és más nemzetiségekre vonatkozóan igencsak szelektíven kezelnek.

E hosszú időszak során – bár jelenleg Klaus Iohannis személyében német származású elnöke van ugyan Romániának – 700 ezerről 30 ezer főre apadt az országban élő németek lélekszáma, a magyaroké pedig óvatos becslések szerint is mintegy 400 ezerrel csökkent.

A déli órákban tartott esemény a beszédeket követően ortodox egyházi szertartással, koszorúzással folytatódott, majd a programot a katonai egység jelenlevő tagjainak felvonulása zárta.  

Vásárlási kedvezmények, promóciós termékek a nagyáruházakban

A hazai és multinacionális cégek igen ügyesen használják ki azt a lehetőséget, hogy leszámítva néhány tevékenységi területet (például a bankszektort) Romániában a lakosság túlnyomó többsége négynapos hosszú hétvégét élvezhet. Mivel hó végén a novemberi fizetéseket már átutalták, ez az ünnep jó alkalom arra, hogy a majdhogynem megszámlálhatatlan fekete péntekek sorozata után, még a karácsonyi vásárlási láz előtt az emberek megvehessenek bizonyos – hasznos vagy haszontalan – tárgyakat. Csak most!? Úton-útfélen látni a csalogató reklámokat, amelyek vonzzák a vevőket.

A modern kor kapitalizmusa egyhangúlag, közfelkiáltással akarja a potenciális fogyasztók egyesülését, s az erők összevonásával kaszál a nemzeti szintű piros-sárga-kék felbuzdulás oldalvizein.

Írásunk folyamatosan frissül!

A címkép Alex Micsik/ Agerpres felvétele

Élő Székelyföld Munkacsoport