A népi építészet értékeiről

A meghirdetett program szerint, jelentős érdeklődés mellett zajlott le 2016. április 14-én a székelyudvarhelyi Gondűző Szállodában megtartott konferencia. A rendezvényt szerkesztőségünk, az Élő Székelyföld Munkacsoport kezdeményezte.

Minden meghívott előadó, akikkel sikerült időpontot egyeztetnünk, eljött, akik más elfoglaltságok vagy betegség miatt nem tudtak ez alkalomból Székelyudvarhelyre utazni, videóüzenetben mondták el észrevételeiket.

Az előadások három szerkezeti egységbe rendeződtek: az első két órában különböző szervezetek, intézmények és magánszemélyek mutatták be, hogy miképpen őrizhető meg a hagyományos településkép, miként lehet a figyelmet a kallódó értékek felé irányítani, hogy esztétikailag és műszakilag is megfelelő hajlékokban élhessünk a Székelyföldön. Ezt követően bemutatkoztak azok a vállalkozások, amelyek támogatták a rendezvényt, s azzal a céllal küldték el mérnökeiket a konferenciára, hogy népszerűsítsék kiváló minőségű termékeiket és szolgáltatásaikat. Kiderült, hogy Vinczeffy László, amikor két évvel ezelőtt az Atyhában levő házait építtette újra, a Melinda Instal által forgalmazott épületgépészeti eszközöket használta. Kiváló referencia volt ez, hogy a felhasznált, amúgy láthatatlan, de korszerű és időtálló anyagokról csak jót tudott mondani a kliens. A BenGlass Kft. az általa gyártott, fából készült, esztétikus és időtálló nyílászárók révén közvetlenül és azonnal bekapcsolódhat a hagyományos értékeket őrző és felmutató nunkába. Olyan luxus kivitelű referenciákat mutatott be, amelyeken jól érvényesült a megrendelő szándéka: hagyományos parasztházra emlékeztető lakóházra készített nyílászárókat; jó volt látni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült, 120-130 évek házak ajtóit és ablakait pótolta, illetve újította fel ez a cég nagy szakértelemmel.

A második szünetet követően néhány, a közeljövőben megvalósuló projekt ötletgazdája tartott előadást: Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egylet, Kelemen Magdolna, a parajdi Sótörő Egyesület és Kolumbán Gábor, az Élő Szövet Alapítvány képviseletében, Vinczeffy László pedig, mint a Kakasülő Galéria tulajdonosa az idei kiállításokról és az Atyhában zajló kápolnaépítésről tartott rövid beszámolót.

A jelenlevők elégedetten nyugtázták, hogy minden elhangzott előadás helyénvaló, lényegretörő és fontos volt. Újságírók mesélték, hogy belefeledkeztek a témákba és nem törődtek azzal, hogy rutinszerűen esetleg más programra is be kellene nézniük, hogy tudósítsanak, ott ragadtak a konferencián.
Az érdeklődök, akik nem véletlenül kerültek a terembe, mind-mind elkötelezettjei a hagyományos székelyföldi építészetnek, ki pedagógusként, lelkészként, vállalkozóként, építészként, diplomavizsgára készülő diákként, ki pedig civilszervezet munkatársaként próbálkozik az értékek őrzésével. Biztos, hogy lesz a konferenciának folytatása, illetve olyan hozadéka, amelyről pár hónap múltán már mint megvalósult ÉPÍTÉSről beszélhetünk.
A hagyományos székelyföldi népi építészetnek vannak esélyei a 21. században.
Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával


Élő Székelyföld Munkacsoport