Mátyás, az igazságos - Székelyudvarhelyen

 A Haáz Rezső Múzeum valóságos „csemegével” kedveskedik a gyerekek számára. Nagy szeretettel várnak mindenkit 2016. április 16-án, szombaton délelőtt 10.00 órára a múzeumba, ahol bemutatják a Mátyás, az igazságos – Középkori és reneszánsz királyi udvartartás című kiállítást.

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumával, a Kiss Áron Magyar Játéktársasággal, valamint magánszemélyekkel közösen megalkotott – történelmi hűségű rekonstrukciós – babákon/bábukon keresztül ismerkedhet

meg a látogató a népmesékből és mondákból már ismert király udvartartásával. A középkori életképek május végéig láthatóak a múzeumban.
 
Köszöntő beszédet mond: Gróf Péter – Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának főmuzeológusa,
régész-történész.

Megnyitó beszédet mond: dr. György Erzsébet – Kiss Áron Magyar Játéktársaság elnöke, néprajzkutató.
 

A kiállítást bemutatja: dr. Gróh Dániel – Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának régésze.

A rendezvény házigazdája: Dr. MIKLÓS Zoltán – Haáz Rezső Múzeum igazgatója

 
A megnyitó alkalmával Kányádi Sándor Mátyás napi vásárban című versét Bálint Zsófia Kamilla, a Benedek Elek Pedagógia Líceum II. osztályos diákja szavalja el, reneszánsz táncbemutatót és táncházat szervez az Arany Griff Rend és a Riverenza együttes.

A kiállítás létrejöttét korhű viseletű babák kölcsönzésével segítették: Takács Zsuzsó (Győr), Szabóné Bognár Mária (Gödöllő), Iliszné Kováts Ildikó (Budakeszi), Dr. Simon Gáborné (Budapest), HEGYI Tiborné (Győr), Paray Júlia Gyöngyi (Győr), Domány Mária † (Visegrád), Tóth Józsefné Fábián Eta (Visegrád), Rónai Katalin (Budapest), Vackor varroda

(Tiszafüred)
 
HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Kossuth Lajos u. 29. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro


 

 
Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.varoshaza.ro