Tényleg új falu lesz Gyergyóújfaluból!
Várakozásokat felülmúló sikereket eredményezett a Hargita megyei Gyergyóújfalu község és a székelyudvarhelyi Develo-Consult pályázati tanácsadó cég együttműködése. A kitartó és következetes munka meghozta gyümölcsét. A pár nappal ezelőtt közzétett pályázati eredmények szerint összesen közel 2,5 millió eurós Európai Uniós vissza nem térítendő támogatást nyert a község a művelődési ház felújítására, a mezei- illetve a községi utak korszerűsítésére. A támogatások értéke közel 1-1 millió euró a mezei-, illetve a községi utak feljavítására, a művelődési ház esetében az összeg pedig megközelíti a fél millió eurót.
 
Okos döntés volt az Gyergyóújfalvi Önkormányzat részéről, hogy a pályázatok szakszerű elkészítése érdekében pályázati tanácsadóhoz fordult, hiszen az Uniós pályázati rendszer meglehetősen bürokratikus útvesztőiben a szakértők között is csak a legtapasztaltabbak igazodnak el. Az Európai Uniós forrásból támogatott pályázatok 2014-2020 közötti támogatási ciklus első kiírásaira a Develo-Consult tanácsadó segítségével több pályázatot is benyújtott a község. A vidéki infrastruktúra fejlesztését célzó az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (FEADR) 7.2-es, 7.6-os és a 4.3-as programok keretében a község a következőkre pályázott:
– több mint 9 km községi út javítása a következő településeken: Gyergyóújfalu, Kilyénfalva és Tekerőpatak
– közel 15 km mezei út korszerűsítése 
– több mint 15 km szennyvízcsatorna rendszer kiépítése
– a gyergyóújfalvi művelődési ház felújítása.

A napokban ezekből három pályázat pozitív elbírálásban részesült, a szennyvízhálózat esetében még nem közöltek eredményeket, viszont mindkét szervezet bizakodó.

A középrégió egyetlen nyertese: Gyergyóújfalu. Igen örvendetes tény, hogy a mezei utak esetében a középrégióból az egyetlen nyertes a gyergyóújfalvi projekt. 

 
Ugyanilyen kimagasló eredménnyel büszkélkedhet a két szervezet a községi utak kategóriájában is, melynél az aktuális támogatási ciklus első kiírására országszinten 70 hegyvidéki település nyújtott be pályázatot. Az első körben mindössze 10 pályázat nyert az országban, melyből az egyik Gyergyóújfalu.

Egyed József 2008 óta polgármester Gyergyóújfaluban. Ez alatt az idő alatt több pályázatot is nyert a község, de ilyen sikersorozatra eddig még nem volt példa. A gyergyóújfalvi polgármester szerint a siker titka a csapatmunka, hiszen a tanácsadó cég szakértelme, az önkormányzat alkalmazottainak tapasztalata és a két intézmény közötti kiváló  együttműködés nélkül elképzelhetetlen lett volna a siker.
 

 
Simó Csaba, a Develo-Consult pályázati tanácsadó cég igazgatója úgy véli, ha hiszel a pályázat eredményességében, pontosan felméred a nyerési esélyeidet, idejében felkészülsz rá és nem adod fel, bármilyen akadály gördül is eléd, akkor a siker biztosított. 

A székelyudvarhelyi székhelyű Develo-Consult Kft 2003 óta foglalkozik pályázatírással és pénzügyi tanácsadással. Ez alatt az idő alatt több mint 100 sikeres pályázatot írt. Gyergyóújfaluhoz hasonlóan, az évek során a tanácsadó iroda segítségével más Hargita megyei települések is sikeres pályázatokat tudhatnak maguk mögött.

Mindkét intézmény biztos abban, hogy a megnyert pályázatokat sikerül gond nélkül megvalósítani.

Székely Távirati Iroda