ZARÁNDOKOK, MEDVÉK ÉS KUTYÁK

Nagy örömmel írta múlt vasárnap, március 24-én Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület menedzsere, a zarándokmozgalom lelkes úttörője, aki főleg a székelyföldi útvonalak kialakításában és népszerűsítésében vállalt oroszlánrészt, hogy elindult az idei első zarándok – aki egyébként bejárta az El Caminót is – a Csíksomlyó-Csíkszereda-Szentegyháza-Zetelaka-Oroszhegy-Farkaslaka-Parajd útvonalon.

Az volt az elképzelése, hogy a célállomástól majd visszamegy, s a Bucsinon át haladva a Gyergyói-medencén és Felcsíkon át érkezik Csíksomlyóra.

Ez csak egy része volt a híradásnak, hiszen ugyanakkor beszámolt arról is Molnár Sanyi, hogy háromszéki civilek, akiket brassói és bukaresti önkéntesek is segítettek Aldoboly és Illyefalva között jelzéseket festettek újra. Az akciót ezekben a napokban más útszakaszokon is folytatják.

Kedden viszont már azt közölte, hogy a zarándok feladta.(!) Az egészséges és jó erőnlétben levő magyarországi férfiú, aki először járt a Székelyföldön, nem azért mondott le a „bemelegítő” gyaloglatról, mert zord időjárási körülményekkel szembesült. A messziről látott medvétől sem rémült meg. Zetelaka határában azonban – a falu megközelítésekor, illetve a település elhagyásakor – nagytestű házőrző, vagy pásztorkutyák támadták meg, de olyan vehemenciával, hogy jobbnak látta az ilyen kellemetlen és veszélyes szembesülésektől tartva levonulni a terepről.

Az Erdélyi Mária Út Egyesület képviselője a továbbiakban azt ajánlotta a zarándoklatra készülőknek, hogy vigyenek magukkal petárdákat, illetve a vadak és a kutyák elriasztására egyaránt alkalmas egyéb eszközöket is. A székelyföldi lakosokat pedig arra kéri, hogy figyeljenek jámbornak nem mindig mondható munkakutyáikra, mert a zarándok nem betolakodó és nem károkozó.
 

A vendégszeretetéről híres régió becsülete és székely önérzetünk is sérülhet a barátságtalan hozzáállás és a nemtörődömség által. És baleset, akár tragikus esemény történhet.

Számolni kell a következő időszakban magányos és csoportos zarándokokkal egyaránt, akik ugyan kijelölt útvonalakon haladnak át megszokott életterünkön, de szembesülhetnek mindazzal, ami nekünk itt természetes és ismerős. Számukra pedig élményt, de olykor kellemetlen meglepetést is okozhat.

Molnár Sándor felvételei


Simó Márton