XII. Hargitai Megyenapok

Idén is sokoldalú programkínálattal jelentkezik a Hargitai Megyenapok.

Május 5. és 13. között – nyolc napon át – találhatnak maguknak a helyben lakók és az idelátogatók minden ízlést kielégítő programokat.

A szervezők jól időzítettek idén is. Rendkívülien hasznos programnak számít az a sorozat, amely az Édesanyák Hete nevű rendezvény keretein belül valósul meg.

Új kezdeményezés a Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár, amely nem előzmény nélküli, hiszen a megyeszékhelyen és a más településeken működő könyves műhelyek eddig is szerveztek alkalmi kirakóvásárokat a pünkösdöt megelőző napokban, de most több intézmény és magánvállalkozás is összefogott, hogy megfelelő könyvünnepet hívhassanak életre. Ilyen elképzelései az Élő Székelyföld Munkacsoportnak is voltak Székelyudvarhelyen, de kisvárosban, mindenféle „zavaró” programok mellett, soha nem lehetett ezt országos hírűvé és rangúvá tenni.
 

Idén is ezernyi színnel csatlakoznak a helyi terméket előállítók és a népi mesterségek művelői a megyenapokhoz. A Tájházak napja alkalmával pedig a vendégek és a szakemberek betekinthetnek a helyi gyűjteményekben tetten érhető értékmentő munka folyamatába.

Több helyszínen is a Márton Áron Emlékévhez kapcsolódó előadásokat és kiállításokat tekinthenek meg az érdeklődők.

Gyergyószárhegyen a művésztelep létrehozásának 40. évfordulója szolgáltat alkalmat retrospektív kiállítához, amely egyben a továbbgondolás lehetőségét is kínálja, hiszen a közelmúltban rendeződött a Lázár-kastély sorsa, a tulajdonosok a Dévai Szent Ferenc Alapítványt bízták meg az üzemeltetéssel, és annak vezetője, Böjte Csaba atya kijelentette, hogy az épületegyüttesben a korábbihoz hasonló, magas színvonalú művészeti tevékenységet is kívánnak folytatni.

Május 7-én nyit a Mikó-várban, a Csíki Székely Múzeum székhelyén a Csontváry-kiállítás, amely – hasonlóan a korábbi években megszervezett nagyívű tárlatokhoz – ugyancsak komoly érdeklődésre számíthat a következő hónapokban. E kiállítást augusztus 20-ig kívánják fenntartani, bár – hasonlóan a bevett gyakorlathoz – elképzekhető, hogy egy-két hónappal meghosszabbítják, mint a Munkácsy- vagy a Rippl-Rónai-kiállítás esetében is tették.

Itt megtekinthető A XII. HARGITAI MEGYENAPOK PROGRAMJA.
A megnyíló .pdf formátumú műsorfüzet jobb alsó sarkára kattintva lehet lapozni!

Élő Székelyföld Munkacsoport