VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál
2016. szeptember 23. és 25. között ismét az udvarhelyszéki faluközösségek értékteremtő terévé válik a székelyudvarhelyi Minifocipálya – idén nyolcadik alkalommal költözhet be a Falu a Városba, a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért ismét találkozóra hívja Udvarhelyszék falvait.

Ez évben is több közösség jelezte részvételét, hogy kiállítja gyümölcseit és gyümölcsből készült termékeit a Gyümölcsfesztiválon.

 
A hagyományoknak megfelelően kulturális programokkal is kedveskednek az érdeklődőknek, idén is számos olyan fellépő áll ki a színpadra, aki vállalja és bemutatja saját székely közösségének kultúráját, viseletét. Közöttük vannak néptáncosok, népzenészek, népdalkórusok, citerások, furulyások, szólóénekesek. Nem marad el a könnyűzene sem, sőt bábszínházzal, valamint egy zöldség- és gyümölcszenekarral is színesítjük a rendezvényt.
 
A szervezők szakmai zsűri segítségével díjazzák a kiállító közösségek gyógynövénnyel ízesített legfinomabb lekvárját, a legötletesebb töklámpást, a legszebb kiállítóstandot és öltözéket, valamint a látogatók által behozott legízletesebb gyümölcsös kosárkát is. Ez utóbbinál követelmény, hogy székely és/vagy erdei gyümölccsel ízesítsék. 
 
Mindemellett a faluközösségek idén Nagy Közös Teakészítéssel jelentkeznek, de színfolt a gyümölcsöző fotózkodás is, a gyerekek pedig gyógynövények felismerésében bizonyíthatják tájékozottságukat.
 
A tudásátadás is kiemelt célja a rendezvénysorozatnak. A fesztivál egyik újdonságának számít A gyógynövények szerepe a közösségek életmódváltásában címmel megrendezendő nemzetközi konferencia, amelyre a Gyümölcsfesztivál első napján, pénteken kerül majd sor a Városháza Szent István-dísztermében. Mindemellett mindhárom nap szakmai előadásokra, műhelymunkára és projektbemutatókra is sor kerül.
 
A gyerekek kézműves-tevékenységekben vehetnek részt a Gyümölcsfurfang Játszóházban, amelyek által nemcsak a kreativitásuk és kézügyességük fejlődik, hanem régi mesterségeket is tanulhatnak, miközben a gyümölcsök és gyógynövények világával ismerkednek.
 
Idén is kialakítják a Pénzmentes övezeteket, az Időbank és a Cserebere placc minden évben nagy népszerűségnek örvend.
 
A fesztivál főszervezője és házigazdája a Civitas Alapítvány, amely több partner és támogató segítségével mozgalommá nemesítette a 2008-ban elindított Székelygyümölcs projektet. Mint a fentiekből is kiderül, a Civitas Alapítvány következetes maradt eddigi törekvéseihez, az alapeszmétől el nem távolodva, ugyanakkor újdonságokkal fűszerezve szervezi meg a VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált.
 
 
A rendezvény honlapja www.gyumolcsfesztival.ro, valamint Facebook-profil által az érdeklődők megismerhetik az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál történetét is, részletes leírást találva az előző kiadások eseményeiről, rendezvényeiről, élményeiről, sok filmanyaggal és fényképpel gazdagítva.
 
Készüljünk hát együtt a Kárpát-medence legízesebb fesztiváljára, a 2016-os esztendő év legfinomabb hétvégéjére! 

Élő Székelyföld Munkacsoport