Túrakönyv a Bucsecsről

Székely Árpád a Retyezátról, a Páringról és a Fogarasi-havasokról megjelent ismertetők után, most a Bucsecsről írt túrakönyvet, amelyet immár több városban is bemutatott az érdeklődőknek. Ez alkalommal csíkszeredai természetkedvelő olvasóival találkozik február 18-án, csütörtökön 18.00 órától a Kájoni János megyei könyvtárban. A kiadványt Zsigmond Enikő geológus méltatja.

A Bucsecs Erdély délkeleti bástyája címet viselő mű – a korábbiakhoz hasonlóan – igencsal igényes kivitelű, így majdhogynem természetes, hogy mindhárom korábbi munka iránt komoly érdeklődés mutatkozott az elmúlt évek során. A Bucsecs-ismertetőt is sikerült már néhány teltházas előadás keretében bemutatni az érdeklődőknek, akik a későbbiekben maguk is használhatják a könyveket, hiszen a pontos és érdekfeszítő leírások mellett térképeket, tanácsokat és hasznos információkat tartalmaznak az érintett vidék természeti értékeiről, építészeti és népművészeti kincseiről, a magyar vonatkozásokról, illetve a gyakorlati tudnivalókról, azok számára, akik rászánják magukra és végigjárják azokat az útvonalakat, amelyeket Székely Árpád a figyelmükbe ajánl.

A Déli- és a Keleti-Kárpátok határán sziklabástyaként magasodó, tekintélyes leszakadásokat és jégvájta formakincset is hordozó, vad alpesi látványú Bucsecs méltó kiegészítése a Déli-Kárpátok uralkodó, 2500 m fölé merészkedő vonulatait bemutató túrakönyv-sorozatnak. A sokszínű túratereppel hívogató, jól megközelíthető, ezért tömegesen látogatott hegyvilágot a szerző turistaáradattól mentes fényben igyekszik feltüntetni, akárcsak a Barcaság épített örökségét.

Korábban írtunk Székely Árpád munkáiról, a Bucsecs-kötetről ITT találhat részleteket az érdeklődő, illetve a szerző honlapján is utánaolvashat bizonyos részleteknek, illetve postai utánvéttel megrendelheti a friss kötetet, s akár a korábbiakat is, amennyiben azokból van még raktári készlet.

A sorozat sikeres, az előző köteteknél több alkalommal is utánnyomásra volt szükség, ami ritkaságnak számít a könyvdömping és az értékvesztés korában, amikor csak kevesek figyelnek az igazán hasznos és jó minőségű munkákra.

Simó Márton