Tudathasadásos állapotban Európa vezetői?

Naponta újabb és újabb arcai mutatkoznak meg az aljasságnak. Az olykor migránsok és menekültek közé vegyülő terroristák mindent lerombolnak és megtámadnak, ami számunkra szent. Állításaik szerint teszik mindezt Allah nevében. Hogy a mi Isten-képünk nem azonos az övékkel, az biztos, s hogy tettek nem üdvösségre vezérlők, ugyanvalóst igaz. Az igazságnak, a becsületnek és az üdvözülésnek csak egyetlen útja létezik.

Jönnek a menedékkövetelők tízezrei, megint tele velük Bulgária és Szerbia. Arról álmodoznak, hogy megnyitják hordáik előtt Magyarország határait, hogy átmehessenek az annyira áhított jobbik Európába. Többnyire életerős fiatal férfiak, akiknek az lehetne a kötelességük, hogy védjék és építsék a hazájukat. Ha felidézzük történelmi emlékeinket, azonnal szembeötlik az a száz esztendővel ezelőtti idő, amikor óránként legalább egy-egy menetszázadnyi fehér, keresztény és európai fiatalember vérzett el mindkét oldalon a hazáért, a boldogulásért, a nemzet egységéért, meg a fene tudja, hogy még miért. Nem volt apelláta, a behívó elől nem lehetett kitérni, s főbelövés járt a harctéri megfutásért.

Krakkóban a pápa

„Készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására” – hangsúlyozta Ferenc pápa abban a beszédben, amelyet lengyelországi zarándoklata elején szerdán a krakkói Wawel várban mondott. A katolikus egyházfő szerda délután érkezett Krakkóba a Balice-repülőtérre, ezután Wawelben többek között Andrzej Duda lengyel elnök, Beata Szydlo kormányfő, valamint Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek fogadta őt.
Lengyel állami vezetők közt  a pápa (A Vatikáni Rádió felvétele) 
 

A világ előtt álló mai kihívásokról szólva a pápa a „migráció összetett jelenségét” boncolgatta. „Ennek megoldása bölcsességet és irgalmasságot követel, hogy felülkerekedjenek a félelmen és megvalósítsák a nagyobb jót” – mondta. Hangsúlyozta: elengedhetetlen a szolidaritás „az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott” emberekkel.

Nemzetközi együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy sikerüljön orvosolni a konfliktusok és háborúk tragikus következményeit, annak a sok embernek a helyzetét, akik lakhelyük, hazájuk elhagyására kényszerültek. 

Orbán tusnádi beszéde

Eközben épp Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi előadását dolgozza fel a média.

Az Irgalmasság Szent Éve szellemében

Ferenc pápa ötnapos lengyelországi látogatásán részt vesz a kedden megnyitott, vasárnapig tartó krakkói Ifjúsági Világtalálkozón (IVT). Ez a rendezvény a katolikus egyházfő által meghirdetett Irgalmasság Szentévébe illeszkedik. A programsorozat hétvégi csúcseseményeire – a Krakkó melletti Brzegiben létesített, Irgalmasság Kampuszának elnevezett mezőn szombaton kezdődő éjjeli virrasztásra és a vasárnapi szabadtéri pápai szentmisére – mintegy másfél millió résztvevőt várnak. Az ITV-t szigorú biztonsági intézkedések kísérik.

Segítünk, de belehalunk

A Franciaország északi részén, Normandiában végrehajtott egyház- és humanizmus-ellenes keddi merénylet, amelyben miséző papot öltek meg, azt jelzi, hogy a befogadásnak nagy a kockázata. A dzsihádista bűnözök folyamatosan átverik és kijátsszák a hatóságokat. Irgalmasságot és jólétet követelnek. A megértő nyugati jogrend arra is képes, hogy a nyomkövetőt levegye a megfigyeltről, aki aztán vérmes oroszlánként veti rá magát a tömegre. Nem az arénába, az utcára engedik ki a fenevadakat. Olyan törvények vannak, amelyek szerint a kommandósnak nem szabad zavarnia az alvó terroristát, meg kell várnia a reggelt, hogy az emberszabású ördög vérgőzben töltött műszakja fáradalmait kipihenhesse.

Brüsszeli járőr (A Reuters felvétele)


Ha nem zárja ki magából Európa ezt a hordát, ha nem alakít ki egy átjárhatatlan határzárat, akkor életének/ álmának, jövőjének/ reményének egyaránt vége szakad. Nulla beszivárgás mellett is marad az életveszély, hiszen idebenn vannak Trójában a bekérzkedett előörsök.

A felhasznált hírügynökségi információk az MTI-től valók.
Címképünkön: migránsok követeleik a kiskunhalasi menekülttábor megnyitását – fotó: Donka Ferenc/ MTI

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport