Theresa May - az új vaslady?

Szerdán hivatalosan is Theresa May eddigi belügyminiszter lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

 
May első, miniszterelnökként tett nyilatkozatában az Egyesült Királyság egysége mellett tett hitet. May a Downing Street 10-ben levő miniszterelnöki rezidencia előtt kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May. Az új miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a brexit után felerősödtek a Skócia elszakadását célzó törekvések, mivel az országrész döntő többségében az EU-ban maradásra voksolt.
 
A szokásjog szerint a kormányfőváltás úgy történik, hogy a leköszönő miniszterelnök – ez esetben David Cameron – meglátogatja a királynőt a Buckingham-palotában, hogy jelezze lemondási szándékát, majd a kormányfőjelölt is tiszteletét teszi az uralkodónál, aki formális keretek közt megbízza őt a kormányalakítással.
 
Ahhoz, hogy miniszterelnök lehessen, Maynek először a kormányzó Konzervatív Párt elnöki székét kellett megszereznie. Miután egyetlen riválisa, Andrea Leadsom energiaügyi miniszter visszalépett, a tory párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta May-t a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy a belügymisztert bízza meg az új brit kormány megalakításával.
 
Theresa May a királynőnél tett látogatáson – június 13-án készült felvétel (Reuters) 
 
A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki melfogadta a megbízatást.

A címkép az MTI archívumából származik.

Forrás: MTI, Magyar Idők