Tájházak Napja

 A XII. Hargitai Megyenapok keretében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa második alkalommal szervezi meg a Tájházak Napját, amelyet a Hargita megyei tájházakkal, néprajzi gyűjteményekkel való együttműködésben kíván megvalósítani.

A Tájházak Napjára május 7-én 9 és 19 óra között kerül sor. Ekkor a programhoz csatlakozó tájházak, néprajzi gyűjtemények kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, majd ezt követően a tájházba ellátogató gyermekek kézműves tevékenységen vehetnek részt. Az első Tájházak Napjához hasonlóan a gyűjteményfelelősök további kulturális műsorral is színesíthetik a rendezvényt, így lehetőség nyílhat könyvbemutatók, kiállítások, színdarabok, néptánc előadások, gasztronómiai bemutatók szervezésére is.

A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat, gyűjteményeket. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy minél több személy ellátogasson a tájházakba és maradandó élményben legyen része. A Tájházak Napja programban a Forrásközpont koordinátori szerepet vállal, és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében.

Az első Tájházak Napját 2014 októberében tartották meg, ez alkalommal 18 tájház és néprajzi gyűjtemény kapcsolódott be a programba. A szervezők egész napos, színes programkínálattal várták a látogatókat.

A szervezők kérik az érintetteket, hogy csatlakozzanak a Tájházak Napja programhoz. Programjavaslataikat április 3-ig várnak a 0758 104724 telefonszámon, vagy e-mailben a salloszilard83@gmail.com címre. 

A címkép Farkas Antal felvétele.

Élő Székelyföld Munkacsoport