Tájékoztató az Időbankról

Farkaslakán tartanak tájékoztatót az Időbank munkatársai, amelyen a résztvevők rövid tájékoztatást kaphatnak az Időbank Rendszer működéséről, valamint a csatlakozás lehetőségeiről.

Sok szeretettel várják a pénzmentes segítségnyújtás hálózata iránt érdeklődőket március 15-én 18.30-kor a farkaslaki Régi Iskola hittantermébe.

Farkaslaki Időgazda: Májai István Katalin, telefon: 0742-670629, majai.katalin@idobank.ro.

Mit jelent az Időbank a felhasználói számára?

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért 2015. júliusában indította el az Időbankot Udvarhelyszéken. A Kölcsönös Segítségnyújtás Hálózatának is nevezett kezdeményezés arra teremtett lehetőséget, hogy az abba bekapcsolódó emberek munkákat/szolgáltatásokat kapjanak egymástól úgy, hogy ezért nem kell pénzzel fizessenek, hanem a maguk során ők is adnak az idejükből, tehát segítenek másokon.
 

Az alábbiakban az Időbankba eddig bekapcsolódott személyek vallomásaiból idézünk:
„Elsősorban nagyon örültem mikor hallottam, hogy létezik egy ilyen kezdeményezés, ahol az ember létezni tud az értékkel felruházott eszköz nélkül is, vagyis a pénz nélkül! Ennek a rendszernek köszönhetően az ember népszerűbbé válhat, a kapcsolati hálózata kibővülhet, és nagyobb elismerésre tehet szert akár a régió viszonylatában is!” B. A.
„Lehetőséget nyújt az álmaim megvalósítására, hiszen például általa zongorázni tanulhatok. Az Időbank által olyan szolgáltatások váltak elérhetővé számomra, melyekre eddig a mindennapos kiadások miatt nem jutott anyagi fedezet: testet-lelket megújító masszázs, hangtállal történő gyógyító hangmasszázs, nemezelés, villanyszerelés, akupunktúrás kezelések. Mégis azt hiszem, hogy ezeknél is többet érnek azok az élmények, beszélgetések, emberi kapcsolódások, amelyek a találkozások/tevékenységek során maradandó nyomot hagytak bennem.” K. O.
„Egy újabb esélyt jelent számomra. Újabb esély az ismerkedésre, újabb esély olyan tevékenységek gyakorlására, melyek háttérbe szorultak a hétköznapjaim során. Az Időbankos tevékenységek alkalmával szerencsém volt több nagyszerű ember megismerésére, közösen alkotni, nemezelni, jókat beszélgetni és eközben frizurát készíteni, valamint masszázs közben újjászületni. Nem utolsó sorban pedig egy váratlan Időbankos plakátolás során ismertem meg egy nagyszerű embert, egy nagyszerű társat, aki óriási változást hozott az életembe.” Cs. O.
„Az Időbankkal kapcsolatban nekem csak pozitív élményeim vannak, számomra olyan, mint egy megbízható család, semmi nem muszáj, és akivel én találkoztam mindenki kedvesen szólt hozzám. Nekem örömet okoz, hogy másnak segíthetek és tudom, hogy ha én kérek, akkor számíthatok rájuk! Remélem, hogy egyre nagyobb lesz ez a kör. És még annyi, hogy bízzunk egymásban!” Sz. ZS
 
.
„Amikor feltétel nélkül adhatunk, amikor segíthetünk azoknak, akiknek szükségük van rá olyan tevékenységgel, ami már a „kisujjunkban van” az irtó jó érzés! Vártam már azt a pillanatot, amikor ez végre beteljesedik (az Időbank keretén belül). És itt az én Időm is már, taggá váltam. Több, mint egy évvel ezelőtt olyan időszak volt az életemben, hogy sok szabadidővel rendelkeztem. Akkor még erről a rendszerről nem lehetett hallani, és az egyedül töltött pillanatokban azon gondolkoztam, mivel tölthetném értelmesebben azokat. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy biztosan vannak olyan idős emberek, akiknek elkelne a fiatalabb segítsége a ház körül, de hát ki fog egy idegent beengedni a házába? Aztán abbamaradt a filozofálás. És jött a Hír, akkor már tudtam, itt lesz az én helyem. Persze eltelt egy kis idő, de aztán végre először segíthettem én is, és várom, hogy újra átélhessem, azt, hogy adni tényleg milyen jó érzés. Hajrá Nekünk!” P.V.
„A szemüvegem megjavítására kértem fel telefonon az egyik tagot, akit azelőtt természetesen nem ismertem. Érdekes módon nem is lakik messze tőlem. Nagyon kedvesen és nyitottan fogadott. Nagyon sok szép élményem mellett az volt a legszebb, amikor először írtak az Időcserét nyilvántartó Füzetembe és először írhattam egy új Tag Füzetébe. Remélem számára is kellemes élményt jelentett az esemény.” K.Z.