Omega-musical: A gyöngyhajú lány balladája

Ahogyan a Queen dalaiból We will rock you, az ABBA dalokból Mamma Mia címen, ezek mintájára több híres magyar együttes, többek között a Hungária, az Első Emelet, az EDDA és a Neoton dalaiból is készült már musical. A repertoár most tovább bővül, ugyanis 2016. március 13-án mutatják be Gyöngyhajú lány balladája című Omega musicalt Budapesten a RaM Colosseumban az ExperiDance tolmácsolásában.

Az Omega dalai a múlt század ’60-as évei óta közismertek Erdélyben és a Székelyföldön is. Az Omega rendszerváltás előtti és azt követő koncertjei mindig fergeteges sikert arattak, valóságos tömegmozgalma generáltak. Nemzedékek nőttek fel 1969 óta ezeken a „családalapító számokon”.

Az alábbi felvétel a darab jelmezes főpróbáján készült 2016. március 11-én. Fotó: Illyés Tibor/ MTI.

Várható, hogy előbb-utóbb ide is eljut majd a produkció, az sem kizárt, hogy egy-két éven belül valamelyik itteni társulat, vagy egy adhoc összesereglő csapat színre viszi. Addig is azonban marad a koncert-turizmus. Az első két pesti előadásra a belépők már rég elfogytak, de van még esély arra, hogy a következő előadásokra a végekről is eljussunk az online jegyvásárlás segítségével. Ennek a lehetőségnek nem is kell különösebb reklám, az elszánt Omega-rajongók mindenre képesek lesznek. A musicalt júniusig összesen nyolc alkalommal játsszák Budapesten a RaM Colosseum arénában (Bp. 1133, Kárpát u. 23.), hat előadásra még válthatók jegyek 6500 és 7900 forint közötti árakon.

 Az Omega együttes és az ExperiDance Production több év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Koós Réka, Fésűs Nelly, Gergely Róbert, Lux Ádám, R. Kárpáti Péter főszereplésével állítja színpadra új darabját, amelyben olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a Gyöngyhajú lány…

Az egyik legnagyobb hatású magyar könnyűzene-együttes számtalan slágerét ismerjük, azonban most egy különleges Omega élményben lehet része a rajongóknak., a nyolc kiváló musicalszínész jóvoltából huszonkét szenzációs Omega-sláger hangzik fel új hangszereléssel, színpadi történet keretében.

Itt  megtekinthető hogyan épül be a Gyöngyhajú lány a mai Kolozsvár mindennapjaiba és éjszakáiba – Éjszaka a Földön – Kolozsvár.  Visky Ábel filmje, 2010, 19′. Jim Jarmuschnak és az Omegának tisztelettel. 9’10”-nél és 17’20”-nál.

  Forrás: MTI, Filmtett, Élő Székelyföld Munkacsoport archívum