Székely népi színjátszás

Idén a népi színjátszás képezi az Énlaka-konferenciák fő témáját.

Székely iskolai és műkedvelő színjátszás címmel 2017. szeptember 28-30. között tanácskoznak a szakemberek, amelyhez további jelentkezőket és előadókat keresnek a szervezők.

A székely népi színjátszásnak és a részben ezen alapuló iskolai és műkedvelő színjátszásnak nagy hagyománya van.

Köztudott, hogy a helyenként mindmáig élő gyakorlat a magyar nyelv ápolását és gazdagodását szolgálja, de ugyanakkor a közösségek fennmaradását és erősödését szolgálják. Nem véletlen, hogy a kőszínházalapítási-mozgalommal párhuzamosan ennek előzményei falvainkon már a reformkor idején helyenként megjelentek, majd a dualizmus korában pedig majdhogynem általánosan elterjedtek a Kárpát-medencében és így a Székelyföldön is. 

Az évszázadokon át érlelődő gazdag anyag gyűjtése és feldolgozása a székely művelődés és kultúra értékes kincse.

Elóadóként, illetve résztvevőként lehet jelentkezni

A konferencia az előadások és bemutatók révén e kutatások összegzését kívánja nyújtani. A tudományos szervező bizottsága Bali János igazgató, Nemzetstratégiai Kutatóintézet (Budapest), Barabás László (Csíkszereda), Barna Gábor egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem), Pozsony Ferenc egyetemi tanár (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár), Szávai Márton nyugalmazott néptanító (Énlaka), Visy Zsolt professor emeritus (Pécsi Tudományegyetem).

A tervezett 25 perces előadások címe és kivonata, valamint a poszterek címe az alábbi címre

küldendők: Buzogány Árpád, zongota@freemail.hu.

A beküldés határideje 2017. május 22.

Esténként és a konferencia harmadik napján a Művelődési Ház színpadán színielőadások, bemutatók tartására lesz lehetőség. A tervezett előadások, bemutatók tartására való jelentkezések (együttes neve, cím, időtartam) beküldési határideje ugyancsak 2017. május 22.

A tudományos szervezőbizottság 2017. május 31-ig állítja össze a konferencia előadási programját.

A konferencia előadóinak és a színielőadások bemutatóinak a szervezők térítésmentes szállást és

étkezést biztosítanak.
A konferencián minden érdeklődőt szívesen látnakk. Szállást és étkezést az alábbi címen lehet rendelni: Dancs Alpár, http://www.szekelyfoldiinfo.ro/Menu/Szallashelyek/Panziok/Enlaka.html; enlaka@yahoo.com.

Erdélyi Művészet