Skandináv lottó - Székelykeresztúron

A kézdivásárhelyi Városi Színház új vígjátékkal örvendezteti meg a székelykeresztúri közönséget.

Kiss Csaba marosvásárhelyi származású, Magyarországon élő drámaíró és rendező a Skandináv lottó című vígjátékában egy valós történetet, a skandináv lottó főnyereményét megnyerő házaspár életének fordulópontját meséli el és gondolja tovább egy olyan világban, ahol a szerencse könnyen jelenthet balszerencsét.

Pech, a darab központi figurája egy egyszerű kisember, aki éjjeliőrként keresi mindennapi kenyerét. Felesége, az indulattal teli Pechné szintén visszafolytja minden óhaját, a szegénységben nem tud felszínre törni nagyravágyása. A főnyeremény hatására azonban visszájára fordul hétköznapi életük. 

Az előadás plakátja
 
A töméntelen mennyiségű pénz boldogtalanságot és gondokat szül, ugyanakkor új kihívások elé állítja a szereplőket. Mivel mindketten másképp viszonyulnak a pénzhez, külön utakon haladnak tovább, miközben igyekeznek feldolgozni a sokkoló változást. Pech továbbra is megtartja megalázó foglalkozását, odafigyel, hogy ne szórja a pénzét, viszont Pechné annál nehezebben áll ellen a felé tóduló kísértéseknek.

A korábban magányos házaspár életébe ugyanis olyan emberek (szomszédok, volt-feleség és másik házasságból származó gyermekek, idős apa, a főnökúr, egy eladólány) tűnnek fel, akiknek terveik vannak a hatalmas összeggel, amely a Pech-család birtokába jutott.

A pénz kifordítja önmagából ezeket az egyszerű embereket, előhívja belőlük a mélyen lappangó agressziót és uralkodni vágyást. A telhetetlenség és mohóság elferdíti az értékeket, a pénz manipulál és eltorzítja a józan ítélőképességet.

Sikerül-e Pechnek megőriznie a méltóságát? Képes lesz-e egyedül szembemenni a világgal, igazi „hőssé” válnia?

Mindez kiderül a színmű cselekményéből.

Az előadásra 2017. február 22-én, szerdán, 19.00 órától kerül sor. Jegyek 15 és 20 lejes áron, elővételben a székelykeresztúri kulturális irodában kaphatók.

Élő Székelyföld Munkacsoport