Selmeczi György a ZeneSzó vendége

A ZeneSzó beszélgető sorozat következő meghívottja Selmeczi György Erkel-díjas érdemes művész, zeneszerző, operarendező, karmester, egyetemi tanár.

Az est vendégével Jakabffy Tamás beszélget komponistai munkásságáról, zene és irodalom kapcsolatáról, elkötelezettségről, a zene érthetőségéről – és sok egyébről – 2017. március 22-én, szerdán 18.00 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban .

 
A program társszervezője Márkos Albert hegedűművész. A beszélgető sorozat szervezője az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza.

(A szervezők felhívják a figyelmet, hogy áprilistól kezdődően este fél 7 órára hirdetik meg az események nagy részét! Kérik, kísérjék fokozott figyelemmel a meghirdetett időpontokat! A változtatás okairól ITT tájékoztatják az Emlékház közönségét!)
 

Mindenkit sok szeretettel várnak!
 
A meghívottról

Selmeczi György (1952) Kolozsváron született. Anyja Selmeczi Marcella zenepedagógus. Zenei tanulmányait már ötéves korában elkezdte, tanárai Tulogdy Sarolta, Guttmann Mihály, Szalay Miklós és Vermesy Péter voltak. 1971-ben nyert felvételt a bukaresti Zeneművészeti Főiskolára, ahol Halmos György és Oláh Tibor voltak a mesterei. 1975-ben Budapesten folytatta tanulmányait: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Kadosa Pálnál tanult. 1976-tól 1977-ig Párizsban Pierre Boulez, majd 1979-ben – szintén Párizsban – Daniel Charles irányításával dolgozott. Közben, 1974-től 1975-ig a kolozsvári Állami Magyar Színházban helyezkedett el karmesterkét és zeneszerzőként, miközben számos rádió- és televíziófelvételt készített.

1976-ban Miskolcra költözött, ahol a Zeneakadémia miskolci tanárképző intézetében tanított. Megalakította és vezette a Miskolci Új Zenei Műhelyt, és a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. Emellett még a budapesti 25. Színház zeneigazgatói posztját is betöltötte. 
 

 
Zeneszerzőként számos színpadi és filmzenét komponált. Az 1980-as években a Várszínház és a József Attila Színház zeneigazgatójaként tevékenykedett. Megalapította a Mérték Egyesületet, a Vetületek Kortárs Opera Fórumot, 1989-ben Budapesten újjáalakította a Camerata Transsylvanica kamarazenekart, létrehozta a Budapesti Kamaraoperát. 1995-ben megalapította az Auris Társulat és Művészeti Alkotóközösséget, melynek azóta is művészeti vezetője. 1996 és 2000 között a szolnoki Szigligeti Színház zeneigazgatója volt, miközben a Kolozsvári Állami Magyar Opera állandó vendégkarmestere, 2004-től művészeti vezetője. 2002-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője és a Nemzeti Színház zeneigazgatója. 2000 márciusában – a hat alapító tag egyikeként – közreműködött a Miskolci Akadémiai Bizottság keretén belül megalakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) Miskolci Területi Csoportja létrehozásában.
 
Magyarországon kívül Európa számos országában hangversenyezik karmesterként, zongoraművészként és zeneszerzőként. 
 
Hangfelvételek sora fűződik a nevéhez (saját művein kívül Liszttől Sztravinszkijig), ezeken kívül televíziós népszerűsítő sorozatot készített az operáról (Kolozsvári operamesék), tévés interjúsorozatot kortárs zenészekkel (Kortársaim). Részben az Auris Társulat közreműködésével számos opera- és más zenei előadást rendezett és vezényelt szerte az országban, Bizet-től Verdiig.
 
Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.
www.emke.ro
Forrás: EMKE, Wikipédia
Képek: Fidelio.hu

Élő Székleyföld Munkacsoport