„A nemzet színháza mindenkié”

Erdélyi turnét szervez a budapesti Nemzeti Színház társulata. Március második felében, az író 120. születésnapjára emlékezvén Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával látogatja meg a székelyföldi teátrumokat a legrangosabb magyarországi színházi intézmény. Ezt az előadást 2013 szeptemberében mutatták be, ez a mű volt az akkor kinevezett Vidnyánszky Attila által vezetett theátrum nyitóelőadása.

Azóta több mint félszázszor került színre a Nemzetiben és számos magyar városban egyaránt. A premier óta bejárta a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit, volt Erdélyben és a Partiumban (Szatmárnémeti, Székelykeresztúr, Nagyvárad, Arad), Kárpátalján (Ungvár, Munkács, Beregszász), Felvidéken (Révkomárom, Királyhelmec), a Vajdaságban (Zenta) és Szlovéniában (Lendva). 

 
A turné 2017. március 20. és 23. között zajlik. Most március 20-án Marosvásárhelyen, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében, a Tompa Miklós Társulat szervezésében lesz látható Tamási Áron példázata, a turné első állomásaként; március 21-én Farkaslakán a Tamási Áron Művelődési Házban, március 22-én Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színházházban, március 23-án Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában. Az előadásokra minden helyszínen 19 órától kerül sor.
 
Vidnyánszky Attila rendező Tamási Áron Vitéz lélek című darabja kapcsán a derűről, a szerelem csodájáról és az újrakezdésről így meditált: „A Vitéz lélek az újrakezdés darabja – az első világháború után játszódik, és a másodikban íródott. Amikor romokban a házunk, a hazánk, mivel lehet újrakezdeni, s főleg milyen hozzáállással? Egy szamár – az előadásban testi mivoltában meg sem jelenő figura – a maga alázatosságával, a hátán hordott keresztjével több, mint jelkép. S persze a darab középpontjában ott van még a szerelem csodája is. A mese, amely egyre inkább hiányzik az életünkből. Bevallom, rendezőként magam is egy jó évtizeden át száműztem a történetet és a mesemondást a munkáimból. Most viszont úgy gondolom, hogy ezek nélkül nincs színház. Más kérdés, hogy milyen eszközökkel, milyen formában mesélünk. (…)”
 
Az előadás szereposztása a következő: Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Mécs Károly m.v., Barta Ágnes e.h., Szélyes Ferenc m.v., Nagy Anna m.v., Tóth László, Trokán Nóra m.v., Tóth Auguszta, Varga József, Újvári Zoltán. Gyerekek: Demény Ákos, Demény Máté, Herédi Mátyás. Hangfelvételről közreműködő zenészek: Pál István (hegedű), Kiss Gy. László (tárogató, klarinét), Réman Zoltán (szoprán és alt szaxofon), Bognár András (ütőgardon), Horváth Balázs (nagybőgő), Csergő Domokos (dobok, ütőhangszerek), Könczei Árpád (zongora, elektromos orgona). Zeneszerző: Könczei Árpád; díszlet: Olekszandr Bilozub; jelmez: Balla Ildikó; dramaturg: Szász Zsolt. Rendező: Vidnyánszky Attila.

A korhatár nélküli előadás időtartama: 2 óra 40 perc, két szünettel.

 
A marosvásárhelyi előadás – eltérően a Csűrszínházi Napok alkalmával tavaly színre vitt produkciótól – az eredeti, teljes díszletben lesz látható.

Jegyek elővételben – némi szerencsével – telán még válthatók a www.biletmaster.ro honlapon.

Forrás: MTI, Népújság

 
Élő Székelyföld Munkacsoport