Rangos versenyen nyertek második díjat

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának tájépítész szakos hallgatói a Le:Notre Institute által meghirdetett diákversenyen, 163 pályázó közül – holtversenyben a Harvard csapatával – értek el második helyezést. A pályázó csapat tagjai: Patka Zsuzsa Kincső (IV. év), Szabó Botond (III. év), Kovács Lóránt (III. év), Geréb Emőke (III. év) és Nagy Júlia (III. év).

A “Le:Notre Institute” idén is megszervezte a fórumot, amely keretén belül nemzetközi szakemberek minden évben egy adott helyszínnel – ez esetben Ciprussal – foglalkoznak. Ennek keretén belül diákpályázatot is hirdettek,amire az idén 37 országból és országonként több egyetemről jelentkeztek hallgatók.
 
 

Az idei pályázat témája területfejlesztés, amelyet Ciprus keleti részén a Kato és Pano Arodes falvaktól a tengerpartig tartó 7 km hosszú szakaszra kellett kidolgozni. A terv kidolgozásának fő szempontjai a fenntartható gazdálkodás és turizmus fejlesztése, természeti, valamint kulturális örökség védelme és ismertetése, illetve az ökológiai erőforrások hasznosítása.
Az átfogó koncepció mellett két helyszín részletesebb kidolgozása is követelmény volt: a falvak környezetének fejlesztése, a régióval való kapcsolatuk megteremtése, illetve egy amatőr csillagfigyelő park megtervezése. A területen egy önfenntartó rendszert állítottak fel, amelyben a biodiverzitás és a növénytermesztés részesül előnyben, ugyanakkor turisztikai programokban is gazdag. A falvak közötti parkban bemutatásra kerülnek a helyi kultúra jellegzetességei és a helyi mesterségek. A csillagfigyelő park ötlete egy antik görög csillagászati mechanizmuson, az antikytherán alapszik.

A diákok eddigi tanulmányaikat hasznosítva és innovatív ötleteket keresve próbálták minél megfelelőbben teljesíteni a feladatot. A pályázatra Henning Imola tanárnő hívta fel a figyelmüket, illetve a dr. Jámbor Imre tanár úrral való konzultálás is segítette a terv kidolgozását.

Forrás: www.ms.sapientia.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport