Bartha Ernő, a gyalogszobrász

Természet a városban – ezzel a mottóval indultak Bartha Ernő kolozsvári képzőművész monumentális szénaszobrainak londoni kalandjai. Mikor 2012-ben, a Nyári Olimpiai Játékok idejére a brit főváros köztereire megálmodott alkotásait magyarfenesi birtokán bemutatta, maga sem gondolta volna, hogy az Időspirált, a Felhőkarcolót és a Madarat úri jókedvükben egyszerűen „lenyúlják” majd a házigazdák.

A sporteseménnyel párhuzamosan rendezett kulturális olimpián úgy állították ki a látványosságokat, hogy azokon sem az alkotó nevét, sem pedig az alkotások címét vagy eredetét föl nem tüntették, mi több: egy csődeljárás keretében később az Időspirált is árverésre bocsájtották.

A vele esett méltánytalanságért az alkotó eredeti módon próbált elégtételt venni: Bács Ildikó rendező társaságában gyalogosan indult a brit fővárosba, hogy felhívja a figyelmet a helyzet visszásságaira. Innen eszélgetésünk, mely a Gyalogszobrász címet viseli, Bartha Ernő és Bács Ildikó különleges zarándoklatának tanulságaival kívánja megismertetni a hallgatóságot a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel című sorozatának 2016. február 25-én, csütörtökön, este 6 órától sorra kerülő estjén, amelynek házigazdája Laczkó Vass Róbert.

Mindenkit sok szeretettel várnak!

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, 400015 str. Republicii/Majális u. 5.
Telefon/fax: +40 264 598102 (13.00-17.00)
emkegyorkoshaz@yahoo.com
www.emke.ro