Nem a Muszájnak!

Kolozsvári közösségi közlekedési eszközökben szeretett volna kampányt folytatni a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a Musai-Muszáj akciócsoport, de a közlekedési vállalat egyelőre nem tette ezt lehetővé, sőt az ügyben eljáró civil aktivistát meg is fenyegették.

A Musai-Muszáj akciócsoport tájékoztatási projektje – egy közösségi szavazás nyomán – a kolozsvári polgármesteri hivataltól nyert támogatást. Így a csoport a város pénzén kezdett bele a többnyelvű helységnévtábláknak – a kolozsvári polgármesteri hivatal által 15 éve elutasított – kihelyezését elősegítő tájékoztatási kampányba.

Olyan háromdimenziós reklámot készített, amelyen egyik oldalról nézve egynyelvű, másik oldalról nézve pedig többnyelvű Kolozsvár-tábla látszik, a kép két oldalán pedig román és magyar nyelvű szöveg válaszol a többnyelvű táblákkal szemben leggyakrabban hangoztatott kifogásokra.

Amint a csoport illetékese az MTI-nek elmondta, a kolozsvári polgármesteri hivatal – a belső szabályoknak megfelelően – láttamozta a reklámot, az önkormányzat alárendeltségében működő közlekedési vállalattal csupán a reklámszerződést kellett volna megkötni. A vállalat alkalmazottja azonban a szöveget meglátván elutasította ezt, és visszakérte a szerződés – általa még alá nem írt – változatát. Akkor kezdett tettlegességgel fenyegetni, amikor a civil aktivista elutasította a szerződés visszaadását. Ezt csak azután tette meg, hogy lefényképezte a szöveget.

Az akciócsoport reményét fejezte ki, hogy a plakátkampány végül pozitív elbírálásban részesül, az érintett közalkalmazottat pedig felelősségre vonják fenyegető magatartásáért.

A kolozsvári többnyelvű helységnévtábla ügye évek óta feszültség forrása a helyi magyar közösség és a városvezetés között. Az Emil Boc volt miniszterelnök által vezetett hivatal mindeddig elutasítóan viszonyult a magyar közösség erre vonatkozó kéréséhez. A táblaügyben több pert is indítottak.

A címkép a Musai-Muszáj Akciócsoport felvétele.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport