Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból? - FRISSÍTVE!

A péntek reggeli előrejelzés szerint a Brexit-népszavazáson megjelentek 52%-a az Európai Unióból való kilépésre szavazott Nagy-Britanniában. Anglia távozna az EU-ból, Skóciában azonban mind a 32 választókörzetben a bennmaradásra szavaztak.

Az Észak-Írországban működő Sinn Féin – a második legnagyobb kormánypárt – szintén bennmaradás párti, s a becsült eredmények alapján arra a következtetésre jutott, hogy most érkezett el az alkalmas pillanat az ír sziget egyesítésére.

Az eredmények nem véglegesek.    

A referendum első nagy meglepetésével az északkelet-angliai Newcastle szolgált, amelynek választópolgárai közül 65 404-en szavaztak a bennmaradásra, és 63 598-an a kilépésre, vagyis az EU-párti tábor épphogy 50 százalék feletti eredményt ért el. Newcastle-t a brit választási szakértők előzetesen a népszavazás várható kimenetelének egyik meghatározó választókörzeteként tartották nyilván, és sokkal jobb eredményt vártak a bennmaradást pártoló tábornak.

A szavazóhelyiségek csütörtök esti zárása után a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGoV által közzétett – hangsúlyozottan nem exit poll-jellegű – felmérés azt valószínűsítette, hogy országosan a bennmaradásra 52 százalék, a kilépésre 48 százalék voksolhatott.

A cég több mint ötezer olyan választót keresett meg ismét a voksolás napján, akiket a népszavazás előtti utolsó felméréseibe is bevont, így alkalma nyílt mérni a szavazási szándékok módosulását is. A ház szakértői azt állapították meg, hogy a kilépéspárti táborból kisebb mértékű átáramlás történhetett a bennmaradást pártoló tábor felé. A YouGov ugyanilyen módszerrel végzett felmérést a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás napján is, és akkor 1 százalékponton belüli pontossággal eltalálta, hogy az elszakadást ellenzők milyen arányban győztek.

Egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Ipsos MORI szélesebb, 54:46 százalékos megoszlást valószínűsített az EU-párti tábor javára csütörtök éjjel közzétett felmérésében.

Péntek hajnalban azonban valamivel több mint 1,5 millió voks összeszámlálása után a kilépést pártoló tábornak 54 százaléka, bennmaradás híveinek 46 százaléka volt.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ebből semmiféle következtetést a végeredményre levonni nem lehet.

Az eredményét elsőként bejelentő londoni választókörzet, a City szavazóinak 75 százaléka voksolt a bennmaradásra.

Szakértői számítások szerint 16,4 millió voks megszerzésére lesz szükség ahhoz, hogy a két tábor valamelyike győzelmet hirdethessen.

Az első angliai eredmények hatására azonban a korábbi erőteljes emelkedés után meredeken, 6 százalékkal zuhant a font, amelynek egysége péntek hajnalban 1,43 dollárig süllyedt, bár később valamelyest visszaerősödött. A font a 2008-as pénzügyi válság óta nem gyengült ilyen rövid idő alatt ekkorát.

A brit fizetőeszköz néhány órával korábban, a bennmaradás híveinek győzelmét jelző felmérések hírére 1,50 dollár fölé, idei eddigi csúcsára emelkedett.

Forrás: MTI

Néhány perce bejelentették a végleges eredményeket. Nagy Britannia 382 körzetéből 263-ban nyertek a kilépésre szavazók, míg 112-ben a az Európai Unióban bentmaradni akarók voltak többégben a június 23-án megtartott Brexit-referendumon. A kilépésre 17.410.742-en (51,89%), míg a maradásra 16.141.241-en (48,11% )szavaztak. (A cikket helyi idő szerint 09:35-kor frissítettük.)