Magyarország-Portugália: 3-3

A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent játszott a portugál csapattal a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján, az F csoport utolsó fordulójában, ezzel megnyerte a négyesét. Ezzel az eredménnyel csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon.

A magyarok a nyolcaddöntőben, vasárnap az E csoport másodikjával, Belgium vagy Svédország csapatával mérik össze erejüket Toulouse-ban. Portugália három döntetlenjével harmadikként zárt, és így Horvátországgal csap majd össze a 16 között.

A magyar válogatott Gera Zoltán gyönyörű lövésével a 19. percben szerzett vezetést. A ferencvárosi támadó 37 évesen és 61 naposan a magyar válogatott történetének legidősebb, az Eb-k történetének  második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic mögött.

A portugálok Nani révén a 42. percben egyenlítettek. A második félidőben bő negyedóra alatt négy gól esett: Dzsudzsák duplájára mindkétszer Cristiano Ronaldo válaszolt.

 
A portugálok legnagyobb sztárja 17. Eb-meccsén lépett pályára, ezzel pedig – a francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart megelőzve – egyedüli rekorderré vált, illetve elsőként négy kontinensviadalon is eredményes volt.
 
A kivilágított Szabadság-szobor a budai Gellért-hegyen – fotó: Máthé Zoltán/ MTI
 
Izland-Ausztria 2-1
 
Az izlandi válogatott 2-1-re legyőzte az osztrák csapatot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szerdai játéknapján, az F csoport harmadik fordulójában, ezzel a győztes továbbjutott, a vesztes pedig elbúcsúzott a tornától.
 
A magyar labdarúgó-válogatott megnyerte az F csoportot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A négyes második helyén az izlandiak zártak, a harmadikak a portugálok lettek és még ők is továbbjutottak, míg az osztrákok befejezték szereplésüket.     
    
Az F csoport eredményei
3. forduló:
MAGYARORSZÁG-Portugália 3-3 (1-1)
Izland-Ausztria 2-1 (1-0)
A csoport korábbi eredményei
 
    1. forduló:
MAGYARORSZÁG-Ausztria 2-0 (0-0)
Portugália-Izland 1-1 (0-0)
    2. forduló:
MAGYARORSZÁG-Izland 1-1 (0-1)
Portugália-Ausztria 0-0
        
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 5 pont (6-4), 2. Izland 5 (4-3), 3. Portugália 3, 4. Ausztria 1.

A címképen: Andre Gomes portugál játékos és Gera Zoltán a szerda esti mérkőzésen. Fotó: Illyés Tibor/ MTI. 
Forrás: MTI