Mi lesz ebből?

Ismét felelőtlen a felelős román kormány. A tavalyi év azzal telt el, hogy az ideiglenes vezetésnek nincsenek megfelelő eszközei, csak áthidaló megoldásként vezeti, viszi ki az országot a politikai válságból. Közben úgy tett, mintha dolgozna, s hozott olyan népszerútlen döntéseket, amelyek nem biztos, hogy a javunkat szolgálták. A mostani – immár legitim és a választáson megjelentek többsége által megválasztott – szociálliberális kormány azonban fenekestől felforgatott mindent. A fölöttébb furcsa hozzáállás felháborította a tömegeket, s úgy néz ki, hogy ismét ott vagyunk, ahol voltunk a Ponta-éra végén 2015 őszén, amikor ugyancsak szociáldemokrata (PSD) többség volt kormányon.

Kaus Iohannis román államfő a kormány fő erejét adó szociáldemokrata pártot tette felelőssé az országban kialakult válságért, és a PSD-től vár megoldást – derült ki abból a beszédből, amelyet alkotmányos jogaival élve az elnök a parlamenthez intézett kedden, írja a Magyar Távirati Iroda.

Az állam elnöke kedden 12:06-kor kezdődő beszédében úgy értékelte, hogy az ország válságban van, több százezer ember tüntet, a nemzet élénken figyel, elégedetlen, az állampolgárok nyolcvan százaléka úgy látja, hogy az ország nem a megfelelő irányban halad. Az elnök szerint a PSD decemberi választási sikere után furcsa „kamikaze-stratégiával” frontális összeütközésbe került a társadalom jelentős részével. Iohannis szerint joggal háborította fel a tüntetőket az, hogy választási győzelme után a PSD az ország érdekeivel szemben „fontosabbnak tartotta néhány korrupt politikus érdekeit”.

Bukarestben ezrek követelték kedd este is a kormány lemondását – Fotó: PRO TV

„A kialakult helyzetben a vitatott rendelet hatálytalanítása és egy miniszter kínkeserves leváltása kevés, előrehozott választások kiírása pedig túl sok” – jelentette ki az államfő. Tagadta, hogy ne ismerné el a választások eredményét, és a legitim kormány megdöntésének szándéka vezérelné. Hozzátette: a PSD-nek, miután megnyerte a választásokat, kormányoznia kell, de nem „akárhogy”.

„Romániának erős kormányra van szüksége, nem olyanra, amely félénken végrehajtja a párttól érkező parancsokat. Olyan kormányra, amely átláthatóan, hitelesen, nappal dolgozik, nem titokban, éjszaka” – jelentette ki az államfő. Felszólította a kormánytöbbséget, hogy tartsa be ígéreteit, amelyekkel megnyerte a választásokat, ne sodorja veszélybe Románia felfelé ívelő gazdasági mutatóit, ne okozzon csalódást Románia külföldi partnereinek. Ha a PSD nem oldja meg sürgősen a helyzetet, maga kezdeményez konzultációkat a lehetséges megoldások feltérképezésére – jelentette be az államfő.

„A románságnak választania kell, hogy egy erős, virágzó, független igazságszolgáltatással rendelkező jogállamot akar-e, erős parlamenttel, hatékony kormánnyal, vagy egy megvetett, gyenge nemzet akar-e lenni, amely mindent kockára tesz, hogy néhány bajba jutott politikust megmentsen. Vajon megéri Romániát feláldozni néhány politikusért?” – tette fel a kérdést az államfő, rámutatva, ezért döntött úgy, hogy népszavazást ír ki a korrupcióellenes harc folytatásáról.
 
A tömeg telefonokkal világít – Fotó: Dan Mihai Balanescu
Iohannis csodálatosnak nevezte azt a pillanatot, amikor a kormány székháza előtt tüntető százezrek telefonjukkal világítva „visszahozták a fényt az utcára, mikor a politikusok megpróbálták a demokráciát sötét folyosókba vezetni”, és felhívta a figyelmet arra, hogy a demokrácia sohasem magától értetődő, azt „naponta meg kell védeni” ahhoz, hogy életben maradjon.
 
Fotó: www.wall-street.ro
Az elnök gratulált azoknak a szülőknek, akik egy valódi „demokrácialeckére” kivitték gyerekeiket a kormányszékház előtti térre tüntetni. „Tartsuk életben a demokráciát és tisztán az országot – szó szerint és átvitt értelemben is – az utánunk jövő nemzedékek számára” – zárta beszédét Johannis.
 
A PSD-frakció sértésként értékelte a elnök beszédét, és kivonult a teremből, amikor iohannis a pártot tette felelőssé a válságért. Sorin Grindeanu miniszterelnök nem vett részt a parlament ülésén, elmondása szerint azért, mert nem is kapott meghívót a kétkamarás parlament házelnökeitől. Călin Popesscu Tăriceanu szenátusi elnök, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke csalódottan nyilatkozott az államfő beszéde után, rámutatva, hogy nem kioktatást, hanem békítő üzenetet várt volna tőle. Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy az elnök – nézete szerint – a nemzet egységének helyreállítása helyett „megosztó, részrehajló” beszédet mondott. Üdvözölte ugyanakkor, hogy az államfő nem akar előrehozott választásokat, és erős kormányt szeretne. Dragnea szerint ezt úgy érheti el, ha „békén hagyja” a kormányt.

A valamivel több mint egy hónapja beiktatott Grindeanu-kormány ellen a jobbközép ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be, amelyről szerdán, azaz ma szavaz a bukaresti törvényhozás.

Kedden – a tüntetések nyolcadik napján – Bukarest kormányzati negyedében, a Victoria téren többezren tüntettek az esti órákban a kormány ellen, követelve a Grindeanu-kabinet lemondását. A forgalmat azonban nem kellett leállítani. Plojest városában mintegy 200-an, Konstancán 150-en, Besztercén 100-an. Brassóban körülbelül 400-an, Szebenben 2000-en, Kolozsváron pedig legalább 5000-en vonultak ki az utcákra. A székelyföldi városokban – bár ott egyetlen alkalommal sem vonultak fel jelentős tömegek – ugyancsak folytatódtak a tiltakozási akciók. 

 
Forrás: MTI, www.ziare.com, Agerpres

Élő Székelyföld Munkacsoport