Merénylet Berlinben

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, 48-an megsérültek, többen súlyosan.

Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárta ki, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan az esetet. A sofőr megpróbált elmenekülni, de elfogták. A berlini rendőrség közben szűkszavú Twitter-bejegyzésében megfogalmazta azt a gyanút, hogy a teherautót egy lengyelországi építkezésről lopták el. A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. (Ez a hír december 20-án, hajnali 4:04-kor került fel az MTI honlapjára.)

Érintettek-e az ügyben magyar vagy román állampolgárok?

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat – mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden, kora reggel. Hozzátette, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teheraautó a tömegbe hajtott.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a berlini eset is azt bizonyítja, hogy a biztonságot kell az első helyre helyezni, ahogyan azt a magyar kormány már jó ideje mondja. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki külföldre utazna, tájékozódjon előtte a konzuli szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, ahol minden országra lebontva pontos és hasznos tanácsokat találhatnak az érdeklődők, az utazási tanácsokat folyamatosan frissítik. Arra kérte a külföldre utazókat, hogy regisztráljanak a konzuli védelemért. „A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ez a regisztráció európai ország esetében is fontos lehet” – mondta Menczer Tamás.

FRISSÍTVE!

09:08
A Németországba akkreditált román diplomaták folyamatosan együttműködnek a hatóságokkal, szükség esetén készek konzuli segítséget nyújtani bajbajutott állampolgáraiknak. A Külügyminisztérium honlapja ITT elérhető. Ezidáig román állampolgáságú érintettekről nem szereztek tudomást a Németországban dolgozó külügyi munkatársak.

15.21

Klaus Kandt berlini rendőrfőnök kedden a német főváros vezetőinek közös tájékoztatóján a Die Welt című lap és az ARD országos köztelevízió biztonsági körökből származó értesüléseit megerősítve elmondta, nem sikerült igazolni, hogy valóban a gyanúsított ült annak a lengyel rendszámú kamionnak a volánjánál, amely hétfő este röviddel 20 óra után belehajtott a város nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál működő szabadtéri karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe.

A kamion 60-80 métert haladt a tömegben, a Budapest utcán (Budapester Strasse) állt meg. Az egyik halálos áldozat a kamion eredeti, lengyel sofőrje, holtan emelték ki a vezetőfülkéből. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő.

A berlini rendőrfőnök elmondta: igen erős kétségek támadtak azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsított volt a támadó, bár még nem végeztek valamennyi vizsgálattal. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az illetőnek nincs köze az ügyhöz, teljes erővel nyomoznak tovább. Kiemelte, hogy továbbra is jelentős a terrorveszély Berlinben, ezért megerősítik a biztonsági intézkedéseket, az utcákon és tereken „erőteljes” a rendőri jelenlét.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter tájékoztatóján aláhúzta: kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő esti tömeges gázolás, de egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem. A miniszter a gyanúsítottról elmondta, hogy valószínűleg pakisztáni származású, tavaly december 31-én érkezett az országba menedékkérőként. Menedékjogi eljárását nem zárták le. Sajtóhírek szerint korábban szexuális zaklatás miatt volt dolga a hatóságokkal.

Joachim Gauck szövetségi elnök sajtónyilatkozatban biztosította együttérzéséről a sebesülteket és az áldozatok hozzátartozóit. Leszögezte, hogy az ártatlan emberek ellen végrehajtott brutális támadás „elkövetőinek gyűlölete nem kelt bennünk gyűlöletet”, mert a németek társadalma „erős, és a jogra és az emberiességre épül”. 

Előzőleg Angela Merkel is sajtónyilatkozatban fejezte ki részvétét. Mint mondta, ez egy „nagyon nehéz nap” Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket. Hangsúlyozta, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet olyan ember hajtott végre, aki „védelmet és menedéket kért Németországban”. Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett. Ez különösen „visszataszító” lenne a menekülteket segítő önkénteseknek és a valóban védelemre szoruló embereknek. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, „szabadon, együtt, nyitottan” – mondta Angela Merkel.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát. Keddi müncheni nyilatkozatában Seehofer kiemelte: a politika a berlini merénylet után azzal „tartozik” az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak, hogy felülvizsgálja és „kiigazítja” a bevándorlási politikát és a biztonságpolitikát.

A tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca egyeztető testülete, a belügyminiszteri konferencia soros elnöke, Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminiszter a Saarländischer Rundfunk (SR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás után „meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni”.

December 20., 13.23.

A korábban letartóztatott, feltehetően pakisztáni származású gyanúsítottat szabadon engedték, mert bebizonyosodott, hogy nem volt köze a merénylethez. A német hatóságok – ujjlenyomatok és egyéb bizonyítékok alapján – egy Anis Amri néven regisztrált, magát 24 évesnek mondó, tunéziai illetőségű férfit nevezett meg, akit erőszakos bűncselekményekért korábban Olaszországban négyéves börtönbűntetésre ítéltek, de bűntetését nem töltötte le, időközben pedig eltűnt az olasz hatóságok látóteréből. 

Írásunk folyamatosan frissül!

Címkép: TASR/ AP

Forrás MTI, Agerpres

Élő Székelyföld Munkacsoport