Megérkezett Udvarhelyre Botár plébános koporsója

Amint azt korábban írtuk, az Észak-Olaszországban, tragikus hirtelenséggel, síbaleset következtében elhunyt Botár Gábor plébános, szentségi tanácsos földi maradványait vasárnap délután három órakor szállították haza Székelyudvarhelyre. A koporsót Botár utolsó szolgálati helyén, a Bethlen-negyedi Kis Szent Teréz templomban helyezték el, ahol megkezdődött a lelkész gyászszertartása.

Pontban 15.00 órakor, amikor a koporsót szállító gépkocsi átlépte a város határát, megszólaltak a harangok. A Kis Szent Teréz templomban és a körülötte levő téren, a parkolóban, az úttest két oldalán elhelyezkedő járdán a tisztelők és hívek többezres tömege várta, hogy leróhassa kegyeletét a váratlanul elhunyt, igen népszerű, közkedvelt és tevékeny plébános ravatalánál. 

Mivel a templom zsúfolásig megtelt, a szervezők arra kérték a kint várakozókat, hogy rendezett sorokban közelítsék meg a lelkész koporsóját, emlékezzenek az elhunytra, írjanak a plébánia emlékkönyvébe, majd mindezek után a templomban tartózkodók járulhatnak a koporsóhoz. Este fél hét órakor gyászmise kezdődik, majd tíz óráig nyitva hagyják a templomot, hogy a később érkezők is tiszteleghessennek és búcsút vehessenek lelkészüktől. A templomban zajló eseményeket a C + C raktáráruház parkolója felőli oldalon elhelyezett kivetítőn, élőben lehet követni.

A szertartás folyamata folytatódik a kiadott rend szerint hétfőn is. A templom reggel nyolc órától áll majd nyitva a hivek és tisztelők előtt 17.00 óráig, a főpapi gyászmise kezdetéig. Ezt követően a koporsót Csíkszentgyörgyre szállítják.


 

 

Néhai Botár Gábor földi maradványait – végakarata szerint – szülőfalujában, Csíkszentgyörgyön helyezik örök nyugalomra, kedden, február 23-án, a déli tizenkét órakor kezdődő gyászszertartáson.

A Kis Szent Teréz Plébánia autóbuszokat indít a temetésre. Jelentkezni, a feltételekről egyeztetni még a hétfői nap folyamán is lehet a plébánia hivatalában.

Isten adjon örök nyugodalmat Neki!

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

A szerző felvételei. További részletekről a későbbiekben még beszámolunk.