Marosvásárhelyre várják a székelyeket

„Az előzetes bejelentésnek megfelelően megtartjuk a rendezvényünket” – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Elismételte: március 10-én helyi idő szerint 16.00 órára várják a résztvevőket a székely vértanúk postaréti emlékművéhez, ahol megemlékezést tartanak, majd menetoszlopban vonulnak a város főteréig, ahol a prefektus hivatala előtt tüntetnek, Székelyföld területi autonómiáját követelve. 

 
Az utolsó pillanatban adták be a fellebbezést
 
Izsák Balázs elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az utolsó pillanatban nyújtotta be a fellebbezést, és ezzel maga is azt szolgálta, hogy ne lehessen letárgyalni az ügyet március 10. előtt, az után pedig már okafogyottá válik a tárgyalás. 
 
Az SZNT elnöke elmondta: két héttel ezelőtt levélben fordult Klaus Iohannishoz. Arra kérte az államfőt, hogy közvetítői hatáskörével élve ösztönözze az illetékes marosvásárhelyi hatóságokat a közrend fenntartására és a jogaikkal élő állampolgárok védelmére. „Remélem, megfelelő lesz a hatóságok hozzáállása” – jelentette ki Izsák Balázs. 
 
Magyarázatként hozzátette: az SZNT abban érdekelt, hogy a saját üzeneteinek szerezzen nyilvánosságot a rendezvénnyel, és a tudósítások ne az esetleges rendbontásokról szóljanak. „Az az érdekünk, hogy az esetleg előforduló provokátorok ne legyenek sikeresek” – jelentette ki. Izsák Balázs elmondta, hogy a polgármesteri hivatalhoz benyújtott iratcsomóban 40 ezer ember részvételét jelezték előre. „Ha többen lesznek, én örülni fogok!” – jegyezte meg. 
 
Már egy éve bejelentették a rendezvényt
 
Az SZNT épp egy évvel ezelőtt jelentette be a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban a 2016. március 10-én tartandó tömegrendezvényt. A hivatal levélben jelezte, hogy korainak tartja a bejelentést. Ennek a levélnek az értelmezését kérte a bíróságtól, mely januárban hozott ítéletében a bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert. 
 
A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített, Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – örök János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. A 2013-as és 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. A polgármesteri hivatal tiltása után az SZNT 2015-ben nem szervezett tömegrendezvényt Marosvásárhelyen a székely szabadság napján.

Forrás: MTI, Székely Távirati Iroda