Lezajlott a Fölszállott a páva döntője

Pénteken este zajlott le Budapesten a Fölszállott a páva idei döntője, amelyet a Duna Televízió közvetített. A dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttes nyerte el a közönségdíjat, de a többi résztvevő sem távozott üres kézzel. 

 
A táncegyüttesek kategóriájában a felvidéki Csali Gyermek Néptáncegyüttes, szóló és párostánc kategóriában Albert Csaba, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Horváth Áron cimbalmos, énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájában Erdélyi Luca vehette át az egy-egy millió forintos nyereményt Gáspár Bencétől, az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok főosztályának vezetőjétől.
 
Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának különdíjait adta át: a legjobb határon túli produkciónak járó 1 millió forintot Bálint Róbert pusztinai furulyás, a legjobb hazai nemzetiségi produkciójának járó 1 millió forintos különdíjat Makula Zoltán jászberényi szólótáncos érdemelte ki.
 
Gyúr Gabriellának adta át az 1 millió forintos különdíjat a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A szolnoki Rotary Club Egyesület nevében Bartalos Zoltán ösztöndíjat nyújtott át Gyúr Gabriellának, további egy millió forinttal segítve a fiatal művészeti tanulmányait.
 
Az OTP Bank különdíjait – egy-egy millió forintot – Gáspár Bence adta át Molnár Bencének, a dusnoki Aprók Gyermek Néptáncegyüttesnek, a Sarjú Bandának, a Jászság Gyermek Néptáncegyüttesnek és a mérai Czifra Néptánccsoportnak.
 
A Veresegyházi Medveotthon határon túli csoport számára alapított Mackó elnevezésű különdíját a Csali Gyermek Néptáncegyüttes vehette át az intézmény vezetőjétől, Bankó Lászlótól.
 
 A felvidéki Csali Gyermek Néptáncegyüttes – az idei közönségdíjas társulat
A Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének képviseletében Szigetvári József a világszövetség meghívását adta át a kategóriagyőzteseknek a legjelentősebb nemzetközi gyermek népművészeti fesztiváljára: a Fölszállott a páva idei nyertesei 2017 nyarán Magyarországot fogják képviselni Tajvanon, az ILAN Nemzetközi Népművészeti Fesztiválon.
 
Sebő Ferenc, a zsűri elnöke kiemelte: a fellépő fiatalok megmutatták, hogy a hagyományban micsoda fantasztikus erők vannak, s hogy mennyire a közösséghez kapcsolódnak az egyéni teljesítmények is. Ezek a fiatalok meggyőztek minket arról, hogy számukra ez örömforrás, birtokolják és beszélik ezt a nyelvet – mutatott rá.
 
 A Cickom énekegyüttes Székelyszenterzsébetről – nagysolymosi karácsonyt-váró
énekeket adott elő – a kislányok nem nyertek ugyan fődíjat, de a részvétel maga
már főnyereménynek számított – a Cickom a legjobb énekegyüttesnek járó
különdíjat vihette haza…

 
A Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója, Medveczky Balázs elmondta, hogy a televíziósok az értékmentők munkáját a Fölszállott a páva című műsorral próbálták támogatni, amely nemcsak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem licencét tekintve is hazai termék. Kiemelte: büszkék arra, hogy a műsor bebizonyította, sem a népzene és néptánc, sem pedig a közszolgálat nem tűr meg magán port. “Képesek vagyunk megújulni és képesek vagyunk trendeket teremteni, hiszen a mai médiapalettán ritkaságszámba megy a valódi értékközvetítés és a jövőbe mutató képivilág-technika ötvözése” – fogalmazott.
 
A zsűri elnöke volt Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a Nemzet Művésze; tagja Timár Böske táncművész, Csillagszeműek művészeti igazgatója; Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa; Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes; Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész, a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője és Berecz István, az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos.
 
 A zsűri tagjai a háttérben balról jobbra: Timár Böske táncművész, a Csillagszeműek
művészeti igazgatója (b), Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész,
a Hagyományok Háza tudományos munkatársa (b2), Sebestyén Márta
Kossuth-díjas énekes (b3), Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész,
Nemzet Művésze, zsűrielnök (j3), Kocsis Enikő Harangozó-díjas táncművész,
a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője (j2) és Berecz István,
az első Fölszállott a páva győztese, kétszeres aranysarkantyús táncos (j)
a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)
és a Hagyományok Háza közös, a Duna tévécsatornán élőben közvetített
Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny 
döntőjében a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án.
 
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket: külön versenyeztek a néptáncegyüttesek; az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok.
 
 Morvai Noémi és Novák Péter műsorvezetők a Médiaszolgáltatás-támogató és
Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza közös,
a Duna tévécsatornán élőben közvetített Fölszállott a páva című
népzenei és néptánc tehetségkutató verseny döntőjében
a résztvevőkkel a közmédia óbudai stúdiójában 2016. december 16-án. 
Az immár hagyományossá vált vetélkedőt 2017-ben.

A felvételeket Máthé Zoltán/ MTI készítette.
Források: MTI, www.hirado.hu


Élő Székelyföld Munkacsoport