Lélekkabát - könyvbemutató

Demény Péter egyetemi oktató, költő, író, műfordító, publicista, a Látó szépirodalmi folyóirat esszérovatának szerkesztője Lélekkabát című, a marosvásárhelyi Lector Kiadó gondozásában 2015-ben megjelent verseskötetének bemutatására kerül sor 2016. február 18-án, csütörtökön, 18.00 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).  Az est házigazdája Balázs Imre József.

A Lélekkabát című kötetről azt olvashattuk korábbi sajtóbeszámolókban, hogy tulajdonképpen egy szerelem története, amit nem volt egyszerű megélni és megírni, hiszen a szerző élete megváltozott általa. Fontosnak tartotta azonban, hogy napvilágot lásson, ahogyan azt is, hogy Eperjesi Noémi grafikáival jelenjen meg. „Végig szerencsém volt. Megírtam ezeket a verseket, Noémi szívesen illusztrálta, a Lector Kiadó pedig vállalta, hogy megjelenteti”– nyilatkozta Demény Péter, akinek ezt megelőzően elég rég jelent meg verseskötete.

Az igen termékeny alkotótól a közelmúltban megkérdezték, igaz-e, hogy akár 2-3 kötetre való költemény is rejtőzködhet az asztalfiókjában? „Nincs több kötetre való vers” – válaszolta Demény, aki elmondva azt is, hogy pár éve a Kolindárium egy érdekes kísérletnek indult a Facebookon, és kötet lett belőle Láng Orsolya illusztrációival. Legutóbbi regénye, a Visszaforgatás 2006-ban jelent meg. 

„Itt vagyunk 2015-ben, és nincs új regénye Demény Péternek  – mondotta róla Balázs Imre József, a közeli barát és gyakori beszélgetőtárs, holott már az a vád is érte, hogy túl sokat ír.” A szóban forgó író erre így válaszolt: „Dolgozom egy regényen, de nem tudom, mikorra lesz kész, grafomán vagyok, sokat írok, sok műfajban.” 
A későbbiekben kiderül, hogy hová vezethet ez az „erőltetett menet”. Az olvasó és az irodalomtörténet majd teszi a dolgát.

A kötet helyszínen magvásárolható!

 
 
Demény Péter korábban megjelent kötetei: Ikarosz imája – versek. Marosvásárhely, 1994; Bolyongás – versek. Uo., 1997; A menyét lábnyoma – tanulmányok, esszék, kritikák. Kolozsvár, 2003; Beszélgetés a tükörrel – versek. Online kötet. 2004; Meghívó minden keddre – irodalmi publicisztika. Kolozsvár, 2005; Visszaforgatás – regény. Koinónia, Kolozsvár, 2006; A fél flakon – versek, uo. 2007; Ágóbágó naplója –gyerekversek, uo. 2009; Hóbucka Hugó a mókusoknál – meseregény, uo. 2011; Garantált pihenés – glosszák, Nagyvárad, 2012; A lélek trolija – esszék, Kolozsvár, 2013; Kolindárium – versek, Kolozsvár, 2015.
 
Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!
 
www.lectorkiado.ro
 
EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, 400015 str. Republicii/Majális u. 5.
Telefon/fax: +40 264 598102 (13:00-17:00)
emkegyorkoshaz@yahoo.com
www.emke.ro