Közzétették a végleges választási eredményeket
A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi listái a szavazatok 45,67%-át, képviselőházi listái pedig a voksok 45,47%-át szerezték meg a vasárnap tartott parlamenti választásokon – közölte a végleges eredményeket a Központi Választási Iroda (BEC) sajtószóvivője, Marian Muhuleț.
 
A PSD-nek így 67 szenátori és 154 képviselői mandátum jut.
 
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szenátori listákra leadott érvényes szavazatok 20,41%-ának megszerzésével 30 felsőházi mandátumra jogosult, az alsóházi mandátumok közül pedig 69-et kap meg a voksok 20,04%-ának megszerzésével.
 
A fennmaradó mandátumok a következőképpen oszlanak el a választási küszöböt elért többi alakulat között: Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR): szenátus – 13 mandátum (8,92%), képviselőház – 30 mandátum (8,87%); Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ): szenátus – 9 mandátum (6,24%), képviselőház – 21 mandátum (6,18%); Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE): szenátus – 9 mandátum (6,00%), képviselőház – 20 mandátum (5,62%); Népi Mozgalom Párt (PMP): szenátus – 9 mandátum (5,65%), képviselőház – 18 mandátum (5,34%).
 
Emellett 17 képviselői mandátum jár a nemzeti kisebbségek szervezeteinek.
 
A december 11-én tartott parlamenti választáson összesen 7.323.368 szavazópolgár járult az urnákhoz. A parlament várhatóan jövő kedden ülésezik először, amikor nyilvánosságra kerül a létrejövő koalíció. Több lehetséges forgatókönyv is létezik.

Az RMDSZ végül a töredékszavazatok révén nem Tulcea, hanem Konstanca megyében szerezte meg a 21. képviselői mandátumot Antal István jános Konstancán élő, szatmári születésű agrármérnök-vállalkozó személyében. A megválasztott RMDSZ-MPP koalíciós honatyák listája ITT olvasható.

A fejleményekről a következő napok során beszámolunk.

Címképünkön a www.monitorulcj.ro grafikája látható: a szociáldemokrata jelöltek 35, az RMDSZ 4, míg a liberálisok 3 megyében nyertek.

Források: Központi Választási Iroda (BEC), Agerpres, MTI. www.rmdsz.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport