Köszöntötték a kilencvenéves Kallós Zoltánt - FRISSÍTVE!

Szombat este gálaműsorral köszöntötték a Kolozsvári Állami Magyar Operában Kallós Zoltán néprajzkutatót. Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, akadémikus, korábbi kulturális tárcavezető, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki Szabadság-szobor emlékéremmel tüntette ki a néprajztudóst.

Magyarország miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltánban „még mindig több tetterő lakozik, mint közülünk számosokban”, és a néprajzkutató „naponta állít elénk mércét és példát”. Megjegyezte, „a kilencven év, a tudós professzori érdemek, a szellemi frissesség, az élet-, akarat-, és tetterő elegendő a tiszteletre, főhajtásra és köszönetre”, de nem magyarázza azt a meghatódottságot, amely átjárja a gála közönségét.

 
A miniszterelnök felidézte, régen nagy elismerés övezte az öreg honvédeket, akik Bem seregében a magyar szabadság zászlaja alatt küzdöttek az igaz ügyért. „Ez alatt a zászló alatt szolgálnánk mi magunk is. A mi munkánk, küldetésünk, célunk ugyanaz. Életünkkel valami nálunknál nagyobbat, magasabb rendűt, valami fontosabb ügyet szolgálni. A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát, szolgálni a magyar hazát” – jelentette ki Orbán.
 
 
Megemlítette: Kallós Zoltán sohasem mások ellen, mindig csak a népéért, a megmaradásért dolgozott. Hatalmas tartományokat hódított meg, és tartott meg közös emlékezetünkben. Olyan tartományokat, amelyeket „mindörökre elmosott volna a feledés özönvize” – fogalmazott a kormányfő.
 
(A képen Szép Gyula, a Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, az ünnepelt és Kelemen Hunor RMDSZ elnök)
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szabadság-szobor emlékéremmel tüntette ki a néprajztudóst. Köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán olyan korban helyezte biztonságba az erdélyi magyarság népi értékeit, amikor a diktatúra a megsemmisítésükre tört. Megjegyezte, más lehetne az életmű, ha energiáit nem a diktatúra szorításában, hanem egy szabad világban fordíthatta volna alkotásra.
 
Gergely Balázs, a kolozsvári magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is azt idézte fel, hogy a diktatúra idején Kallós Zoltán kolozsvári lakása „a népi mindentudás egyetemének” a helye volt, ahol a néprajzkutató „két házkutatás között” gyűjtötte és  átadta az értékeket.
 
 
A gálaműsorban azoknak a tájegységeknek a népdalait adták elő erdélyi és moldvai hagyományőrzők, amelyeket Kallós Zoltán gyűjtött. A gála végén, valamennyi előadó Kallós Zoltánnal és a közönséggel együtt énekelte együtt a néprajzkutató kedvenc dalait.
A köztudottan nagy állatbarát néprajztudós egy kölyökkutyát kapott ajándékba az Orbán-családtól.
 
Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton. A Nemzet Művésze, Kossuth-díjas erdélyi néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-Néprajzi Tagozatának tagja. Életrajzi adatairól bővebben ITT olvashat.

Az ünnepi műsor fináléja a Kolozsvári Állami Magyar Operában, amikor a közönség és a fellépők együtt éneklik Kallós Zoltán nótáját, Fordulj kedves lovam…
 

A címkép az MMA honlapjáról való
A szövegközi felvételek készítője: Biró István/MTI 
A felhasznált YouTube-videók forrása: Orbán Viktor beszédét Harry J. Kasabian, a Vitéz nevű puli átadását ábrázoló felvételt a BLIKK.TV, a finálét bemutató két klipet Málnási Pál készítette

Források: www.kormany.hu, MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó írásaink:

Múltból lélegző jelen (1.) – Válaszút

Éjfél után Énlakán

Hetven év a népi kultúra szolgálatában