Kormányalakítás Bukarestben

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a liberális ALDE alkotta koalíció jelöltjei lettek a román képviselőház és szenátus elnökei Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu személyében, miután egyedüli jelöltként választották meg őket a tisztségekbe.

Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét a román képviselőház elnökévé választották. Megszerezte a jelen levő törvényhozók többségének támogatását: 216-an voksoltak mellette, 101-en ellene. Dragnea azt követően fogadta el a házelnöki tisztséget, hogy egy jogszabály előírásai miatt nem töltheti be a miniszterelnöki tisztséget, ugyanis felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben.

A szenátusban is meglepetés nélkül zajlott le a házelnökválasztás. A tisztség várományosa Calin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE társelnöke volt, aki 2014 márciusa óta tölti be a funkciót. A december 11-i parlamenti választások után a két párt között megkötött koalíciós egyezség értelmében jelölték ismét Tariceanut a posztra. A liberális politikus – aki 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt – 87 támogató voksot kapott, 40-en szavaztak ellene.

Megválasztása utáni első beszédében Dragnea leszögezte, a parlamentnek a következő négy évben nem szabad ismét elodáznia az alkotmány reformját. Úgy vélte, a törvényhozásnak rendet kell teremtenie a törvények között, ugyanis a jogrendszer sok esetben átláthatatlan. Kiemelte a parlament alárendeltségébe tartozó intézmények fölötti ellenőrzés szigorításának fontosságát, ugyanis Dragnea szerint a törvényhozói testület jelenleg csak „mímeli” ezt az ellenőrzést.

Tariceanu a parlament hitelének visszaállítását nevezte a legfontosabbnak. Kijelentette: a törvényhozásnak nem szabad félnie az alárendeltségébe tartozó hatóságok ellenőrzésétől, és ismét erős intézménnyé kell válnia. Tariceanu szerint a parlament jelenleg „ellenőrzött intézmény, amelynek csak dekoratív szerepe van”.

Nevesítették a miniszterelnököt

Sevil Shhaideh, akit a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolt miniszterelnök-jelöltnek, jelenleg a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium (MDRAP) tanácsosa.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke az államfővel tartott szerdai konzultáció után jelentette be, hogy a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének közös miniszterelnök-jelöltje a szociáldemokrata Sevil Shhaideh, aki 2015 májusától 2015 novemberéig regionális fejlesztési miniszter, korábban ugyanebben a minisztériumban államtitkár volt. 

Románia új miniszterelnök-asszonya konstancai illetőségű, őshonos dobrudzsai török családból származik, aki hivatali eskűjét a Koránra teheti le. Aktuális férje szír-román állapolgárságú.

Az RMDSZ aláírta az együttműködési megállapodást a PSD-ALDE koalícióval

Az elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása, a jogbiztonság és jogbővítés megteremtése, a helyi közösségek szimbólumhasználata, a kisebbségek jogainak betartása szerepelnek többek között abban a megállapodásban, amelyet egy hatékony parlamenti együttműködés érdekében írt alá szerdán az RMDSZ a kormánykoalíció tagjaival Bukarestben – olvaható az RMDSZ közleményében.

A címkép Liviu Sova felvétele/ Agerpres.

Források: MTI, Agerpres