Debreceni grafikusok kiállítása

Az Árkosi Kulturális Központban nyílik december 22-én, 18.00 órakor a Debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének csoportos kiállítása. A megnyitón beszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Damokos Csaba formatervező. Ez a program az Árkosi Kulturális Központ és a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának közös szervezésében valósul meg. 

debreceni grafikának komoly hagyományai vannak, gyökerei az elmúlt évszázadokig nyúlnak vissza, s szülőháza a Debreceni Református Kollégium. A képzőművészet és Debrecen közös történetének meghatározó része a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete, amelyet tizenkét elszánt alkotó alapított 2000 októberében, s az eltelt 16 évben tagjainak száma 35-re emelkedett. Az egyesület közvetlen elődjének a múlt század harmincas éveiben működött debreceni Ajtósi Dürer Céhet tekinti, annak szellemiségét és igényességét hordozza, az újraalapítók közt volt az a Várkonyi Károly, aki a korábbi csoportosulásnak is tagja volt.

A huszadik század derekán Debrecenben számos művészeti csoport jött létre az irodalom, a zene és a képzőművészet területén, ami ugyanúgy serkentőleg hatott a város kulturális életére, mint a rendszerváltást követően. A Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének megalakulását e kedvező történeti háttér teremtette meg, s így válhatott a XX – XXI. század fordulóján egy igen jelentős művészeti csoportosulássá.

A tagok grafikai tevékenysége sokszínű, változatos, az egyedi grafikától a sokszorosított lapokon át a computer grafikáig terjed. Az elmúlt tizenhat év során számos hazai, valamint nemzetközi kiállításon vettek részt zajos sikert aratva. Több tematikus képzőművészeti pályázatot hirdettek és valósítottak meg, illetve három katalógus-könyvet, valamint két képzőművészeti albumot jelentettek meg. Saját művésztelepet működtetnek Balatonfüreden, amely ma már nemzetközi rangú.

Folyamatosan jelen vannak Debrecen kulturális életében, valamint vidéki programjaik során népszerűsítik a hagyományos grafikai eljárásokat Hajdú-Bihar megye településein a Nemzeti Művelődési Intézet segítségével. Többször nyertek pénzügyi támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által. Ennek köszönhetően most két muzeális értékű grafikai berendezés büszke tulajdonosai: Bálványos Huba (1938-2011) budapesti grafikusművész rézkarcnyomó és litográf gépét eredeti kövekkel tudták megvásárolni.

Sokrétű tevékenységük köréből példaként említhető meg egy évente sorra kerülő reprezentatív munkájuk: a Könyvhét helyi rendezvényein mindig ők tervezik és készítik el a nyomtatványokat.

Az egyesület tagjai közül a Brassóban kiállító művészek jelentős része Debrecen és környékének szülötte vagy ott megteleoedett alkotója – Szilágyi Imre, Tamus István, Burai István, Fátyol Zoltán, Lukács Gábor, Subicz István, Máthé András, Szepessy Béla, Gonda Zoltán, B. Orosz István, Bogdándy György, Fehér Csaba, Papp Károly, Kónya Ábel, Durucskó Zsolt, Nagy Sándor Zoltán, Börcsök Attila és L. Ritók Nóra, de többen is határon túlról – Partiumból, Erdélyből vagy még távolabbról – származnak, így nevük és művészetük jól ismert Brassó városának közönsége előtt: László Ákos, Székely Géza, Vincze László és Velényi Rudolf.

Debrecen városa számára fontos a jelenlétük – erről biztosítja őket a város vezetésének folyamatos támogatása immár fennállásuk óta.

Élő Székelyföld Munkacsoport