Konferencia a hagyományos építészetről

Amint azt a korábbiakban jeleztük, 2016. április 14-én 10.00 és 16.00 óra között rövid tanácskozást szervezünk a székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda és Étterem konferenciatermében a hagyományos építészet tárgykörében.

Kísérletet teszünk arra vonatkozóan, hogy bemutassunk néhány olyan intézményt, szervezetet és vállalkozást, amelyek meghatározhatnak egy-egy építési folyamatot.

Rövid bemutatkozásra meghívtuk az építőipar néhány markáns képviselőjét, hiszen ezen cégeknek, az általuk forgalmazott nyers- és alapanyagok, illetve épületgépészeti eszközök és felszerelések révén, közvetve és közvetlenül is hatásuk lehet az építkezési kultúrára, annak gyakorlati és esztétikai következményeire.

A harmadik szerkezeti egységben olyan elképzeléseket mutatunk be, amelyek a közeljövőben akár meg is valósulhatnak. 

Az Élő Székelyföld Munkacsoport arra törekszik az építészet és a hagyományok, a természeti és az épített környezet, a kultúra témakörében, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel részt vegyen abban a folyamatban, amely az értékőrzést és az értékteremtést, az élhető, a székely nép sajátos jegyeit magán viselő jövő érdekében fogant.

A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században című konferencia tervezett programja

 
I. Bevezető, a konferencia célja, működő projektek, civil szervezetek, egyházak, amelyek az ÉPÍTÉSt szolgálják
 
10.00 – Áhitat – vezeti Ilkei Árpád homoróújfalusi unitárius lelkész (10’)
10.10 – Köszöntő – Simó Márton író, újságíró, szerkesztő, az Élő Székelyföld Munkacsoport kezdeményezője és a program 
szervezője (10’)
10.20 – Gyöngyössy János mérnök, azaz a Székelyföld közismert „történeti grafikusa” (15’)
10.35 – Falukép charta és énlaki tapasztalatok – Kolumbán Gábor mérnök, egyetemi oktató, gazdálkodó, a Civitas és az Élő Szövet Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Országépítő Kós Károly Egyesülés elnöke (15’)
10.50– Értékmentés a Balaton-felvidéken – tapasztalatok és jövőre vonatkozó elképzelések a Kaáli-medencében – Kerner Gábor (Kővágóörs) néprajzkutató, műemléki szakmérnök (15’)
11.15 – Építkezések a hagyományok jegyében Oroszhegy községben – Bálint Elemér Imre polgármester
11.25 – Amikor egy baleset jelenti a „megvilágosodást” egy ökumenikus kápolna megépítéséhez – Sepsiszéki Nagy Balázs (Csinód, Úz-völgye) néprajzkutató, író, szerkesztő, gazdálkodó (15’)
11.35 – Kustaly vára – új objektum, amely ma már látogatható Hargita és Kovászna megye határán – Ilkei Árpád, Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör (10’)
11.45 – Az Időbank – a pénzmentes segítségnyújtás hálózata – Kulcsár Orsolya és Kis Zoltán projektmenedzserek, Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi irodája (15’)
12.00 – Területfejlesztés Cipruson – Sapientia EMTE Tájépítészeti Tanszék – Patka Zsuzsa Kincső IV. év, Szabó Botond III. év, Kovács Lóránt III. év, Geréb Emőke III. év, Nagy Júlia III. év – vezető tanár Kentelky Endre (15’)
12.15 – Templombővítés Zeteváralján – Mátyás Gábor szentszéki tanácsos, plébános, az „építő pap”; 

     Kávészünet 12.15 – 12.30
 

 
II. Az ÉPÍTÉS jegyében fogant és azt szolgáló vállalkozások
 
12.30 – A Melinda-cégcsoport és a hagyományos településkép (20’)
12.50 – Színesfémek a hagyományos és új jellegű vidéki épületeken – családi házak és közintézmények szerkezetében –ColorMetal Kft. (20’)
13.10 – Fából is lehet nyilászárót készíteni – BenGlass Kft (Székelyudvarhely) Benkő István ügyvezető (20’)
 
     Kávészünet 13.30 – 13.40
 
III. Az ÉPÍTÉS ma/holnap – konkrét tervek
 
13.40 – Honnan hová? – beszélgetés Tövissi Zsolt építésszel (akadályoztatás esetén videófelvételt vetítünk, 10’)
13.50 – Egy hagyományos parasztház újjáépítése – Kelemen Magdolna (Parajd) Sótörő Egyesület (15’)
14.05 – Kultúrcsűr Farkaslakán – néhai Tamási Ágnes bennvalójának felújítása, tapasztalatok egy LEADER-pályázat nyomán – Hadnagy Jolán (Farkaslaka), Tamási Áron Művelődési Egylet (15’)
15.20 – Közösségi Ház Homoródszentpálon – Simó Sándor esperes, Homoródjánosfalvi unitárius lelkész (10’)
15.40 – Az atyhai fogadalmi kápolna újjáépítése – Vinczeffy László (Atyha-Sepsiszentgyörgy) restaurátor, képzőművész, Hadnagy Albert, az Atyhai Közbirtokosság elnöke (10’)
15.50 – 15.00 – Összegzés
 
      Ebéd
    
Stratégiai partnerek:
DELTA Akadémia (Békés, Magyarország), Melinda-cégcsoport (Székelyudvarhely), Élő Szövet Alapítvány (Székelyudvarhely)
Támogatók:
Oroszhegy Község Önkormányzata, BenGlass Kft. (Székelyudvarhely), Color-Metal Kft. (Székelyudvarhely), Góbé Termék 
(Székelyudvarhely),Gondűző Szálloda és Étterem (Székelyudvarhely), Erdélyi Unitárius Egyház (Székelyudvarhelyi Egyházkör), Makay Vállalkozás és Építészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Budapest), DTP (Székelyudvarhely).
Partnerek:
Udvarhelyi Híradó Kft., Hargita Népe, Digital3 Televízió, Sóvidék Televízió, MTVA, Civitas Alapítvány (Székelyudvarhelyi Iroda), Tipographic (Csíkszereda), Sapientia EMTE (Marosvásárhelyi Tagozat).
 
 
Az április 14-én 10.00 és 16.00 óra között, a székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda és Étterem (Szentimre u. 18.) konferenciatermébe hirdetett program minden érdeklődő számára nyitott.

Ebéd- és szállásrendelés a szálló marketingesénél lehetséges a (+4)0731021455-ös telefonszámon.
Egyéb információk a szálloda honlapján olvashatók: www.gonduzo.ro
 

A meghirdetett program a következő napokban még változhat, de ezen módosulások csak gazdagítani fogják a konferencia tartalmát.

Grafika: Gyöngyössy János munkája;
Fotók: Jakab Csaba, Simó Márton


Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport