Critical Mass Székelyudvarhelyen

Április 15-én, pénteken, délután 17.00 órától tömeges biciklis felvonulást szerveznek, azzal a céllal, hogy megmutassák, nagy szükség van Udvarhelyen is a biztonságos kerékpársávokra.

Útvonal: Dávid Ferenc tér, Bethlen-negyed – Céhek utca – Bethlen Gábor utca – Villanytelep utca – Tomcsa Sándor utcai körforgalom – Tamási Áron utca – M. Kogalniceanu utca – Városi Park.

Az első kétszáz regisztráló egy feliratozott  pólót kap ajándékba.

A Critical Mass  a Városi Parkban ér véget, ahol kisgyerekeknek szerveznek bringás játékokat és oktatást Művelődési Ház mögötti parkolóban. 

 

A biztonságos kerékpározást és a helyes kerékpárhasználatot népszerűsíti a hétvégén Székelyudvarhelyen sorra kerülő biciklis felvonulás és az azt követő oktatási program.

A Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány, a csíkszeredai Zöld Székelyföld Egyesülettel és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal karöltve szervezi azt a többfordulós eseményt, melyben Udvarhellyel együtt Marosvásárhely és Csíkszereda is részt vesz.  

Az egy éves futamidejű projekt célcsoportjai a családok és a középiskolás diákok. Fő cél megmutatni, hogy milyen nagy szükség van a biztonságos bicikli sávokra, illetve megtanítani a biztonságos, helyes bringahasználatot – ez a célja a Velo Akadémia nevű projektnek, mely a Svájci Államfinanszírozás társfinanszírozásával, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból valósul meg három erdélyi városban: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában, s amelynek támogatási értéke közel 57 ezer svájci frank.

 
A program következő része az Iskola másként hetén, április 18-a és 22-e között valósul meg. Iskolákba látogatnak el a szervezők, ahol elméleti és gyakorlatban történő biciklihasználatot, ide vágó szabályzásokat és egyéb tudnivalókat oktatnak a diákoknak. A Velo Akadémia következő állomásai Marosvásárhely és Csíkszereda, de ősszel, egy következő Critical Mass-el ismét megmozgatják az udvarhelyi kerékpárhasználókat.

A címkép a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal gonlapjáról való: www.varoshaza.ro


Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport