Kodály-évi koncert Csíksomlyón

Korábban mi is írtunk arról, hogy idén Kodály-évet tartanak Kárpát-medence szerte, és bőven lehetett értesülni ezekről a tervezett eseményekről más orgánumok révén is. Most kaptuk a hírt, hogy a programokhoz kapcsolódva nagyszabású kórushangversenyt tartanak 2017. augusztus 26-án, szombaton a Csíksomlyói Nyeregben, Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója évében.

A Kodály-év augusztusában erdélyi és magyarországi kórusok egyszerre adnak hangversenyt a Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész Hollerung Gábor karnagy vezetésével.

Az Énekel az ország mintájára megszervezett kórushangversenyen nemcsak Kodály egyik legfontosabb művét, a Psalmus Hungaricust, hanem a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséjét és az egyik legfontosabb kortárs magyar zeneszerző, az idén hetven éves Orbán György egyik hangszeres, zenekari művét is előadják.  A kórushangverseny része lesz a csíksomlyói Szent István-napi és Nagyboldogasszony-ünnepségsorozatnak.

A hangversenyt majdnem két hónappal megelőzően, június 30. és július 2. között háromnapos kórustábort tartanak a székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben. A kórusok – a becslések szerint mintegy 600 énekes – ezeken a napokon fogják megtartani a kórustörténeti esemény próbáját Hollerung Gábor vezetésével. Az esemény főpróbájaként az egyesített kórus a csíksomlyói hangverseny előtt egy héttel Tokajban is előadja a három zenei műből álló repertoárt.

Műsoron

Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus,
Tolcsvay László-Tolcsvay Béla Magyar Mise,
Orbán György hangszeres zenekari műve.
Vezényel: Hollerung Gábor
 
A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, az erdélyi megbízott szervező Orosz-Pál József karnagy, egyetemi tanár, a támogatók Magyarország Kormánya, Hargita Megye Önkormányzata, Csíkszereda és Székelyudvarhely Önkormányzatai.