Kiállítás nyílt Vargha Mihály alkotásaiból Budapesten

Vargha Mihály erdélyi szobrászművész fából készült nagyméretű alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely Bálványok címmel szerda este nyílt Budapesten a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A december 9-ig látható kiállítás a szobrászművész elmúlt öt évben készült művei mellett néhány régebbi alkotását is felvonultatja.

A kiállító művész, Vargha Mihály a kortárs erdélyi magyar képzőművészet egyik legkiválóbb képviselője, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, aki muzeológusként az intézményi háttér megteremtésén túl a világban szétszórt erdélyi magyar alkotók műveinek összegyűjtését is szorgalmazza – hangsúlyozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke a kiállítás szerdai megnyitóján. Hozzátette: ebben a tekintetben küldetése egybecseng a Kárpát-haza Galéria legfőbb célkitűzésével, nevezetesen azzal, hogy felkeresse és felkutassa a világ bármely szegletében élő magyar képzőművészeket.

Az NSKI elnöke emlékeztetett arra, hogy Vargha Mihály a Jászvárosi (Iaşi) Képzőművészeti Akadémia szobrász szakán végzett 1988-ban, majd a Marmosim márványfeldolgozó üzem dolgozója lett Piskiben. Az Itt eltöltött három év alatt alkalma nyílt arra, hogy különböző kőfajtákkal dolgozzon és megfigyelje az anyagok megmunkálásának lehetőségeit.  Munkásságát a szülőföldhöz és a természethez hű ragaszkodás jellemzi – mutatott rá. Szász Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy Vargha Mihály megrendelésre készült alkotásai mellett autonóm műveit főként fából készíti. Fatuskókat, ágakat, fűcsomókat emel művészi rangra, kifejezve általuk legbensőbb gondolatait, művészi elhivatottságát. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy „Magyarország csak akkor lehet erős, céljait csak akkor lesz képes elérni, ha identitását fenntartva, hagyományait megőrizve, kultúráját ápolva halad az értékek mentén”.


Vargha Mihály munkásságáról a művész egyéni honlapján tájékozódhat az érdeklődő: 
www.varghamihaly.ro, illetve – aki teheti ebben a három hétben – felkeresheti Budapesten a most megnyitott kiállítást a Kárpát-haza Gelériában.

A magyar hagyományok megőrzéséhez és ápolásához járul hozzá Vargha Mihály is, akinek alkotásai többek között a magyar identitás fontosságára hívják fel a figyelmet – mutatott rá, példaként említve a szobrászművész Gábor Áront ábrázoló szobrát Berecken, valamint II. Rákóczi Ferenc-portrészobrát, amely Sepsiszentgyörgyön, közterületen látható.

Vargha Mihály munkássága ékes példa arra, hogy a külhoni magyarság kultúrája és hagyományai művészeti alkotások  segítségével ismertté válhatnak a nemzetközi közvélemény előtt is – tette hozzá az államtitkár.

Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja elmondta, hogy Vargha Mihály fával dolgozó ezermester, aki mint intézményvezető tudományos tevékenységet is folytat, és kiadványokat is készít.

A kiállításon látható nagyméretű bálványai mint kultikus emlékművek régi fákból, bontott házak gerendáiból épülnek fel. „Vargha Mihály nem akar esztétizálni és szépet létrehozni, hanem tömegekkel és a tárgyak valóságos materiális felületével hat ránk” – hangsúlyozta a képzőművész.

Vargha Mihály szobrász, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója
(Kép forrása: www.medaklikk.hu)

Vargha Mihály 1961-ben született Kézdivásárhelyen. 1990 márciusában a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Képtárának (ma Gyárfás Jenő Képtár) vezetője lett, 2007-től a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Tagja a Romániai Képzőművészek Országos Szövetségének, a Barabás Miklós Céhnek és a Magyar Művészeti Akadémiának.

Címképünkön Szász Jenő, az NSKI elnöke, Latorcai Csaba államtitkár és Vargha Mihály képzőművész. Fotó: Kovács Attila/ MTI

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport