Kevesebb lehet a hazai?

Egy európai uniós (EU) rendelkezés szerint Szlovákiában az év végéig meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint az üzletekben feltűntetik, hogy ott milyen arányban árulnak hazai élelmiszert – írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap. Az uniós rendelkezés a Szlovákiában 2013-ban módosított élelmiszertörvényre reagált. Az akkor megújított szabályozás bevezette, hogy az élelmiszer értékesítésével foglalkozó kereskedelmi üzletláncok boltjaiban a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzlet polcain milyen arányban jelennek meg a szlovákiai termékek.

Az EU a szlovák szabályozásnak ezt a részét a többi uniós tagország termékeire nézve diszkriminatívnak nyilvánította, s ezért az Európai Bizottság (EB) az arányt jelző táblák eltávolításáról intézkedett, illetve előírta a törvény módosítását – írta a szlovákiai magyar nyelvű lap. Hozzátették: bár a szlovák földművelésügyi tárca megpróbált enyhítést elérni a szlovákiai élelmiszergyártók által is negatívan fogadott uniós döntéssel szemben, Brüsszelben nem voltak hajlandók kompromisszumos megoldásra.

Szlovákiában öt évnyi folyamatos csökkenés után az idén történelmi minimumra, 39 százalékra csökkent a szlovákiai élelmiszerek aránya az üzletek polcain. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) által májusban közzétett adatok szerint az arány a legkisebb üzletekben volt a legmagasabb, 57 százalékon állt, a diszkontokban és hipermarketeknél volt a legalacsonyabb, ahol 18 és 38 százalék közötti értéket mutatott. Tavaly Szlovákiában az élelmiszeripari ágazat import-export mérlege negatív rekordot ért el, 1,1 milliárd eurós külkereskedelmi hiánnyal zárt.

A román ügyvezető kormány épp a közelmúltban jelentette be, hogy élénkíteni kívánja a honi élelmiszertermelést, s nyilvánvaló, hogy ezzel a belső piacot szeretné erősíteni, illetve hozzájárulna új munkahelyek megteremtéséhez. Minisztériumi körökből származó információ szerint 50%-ra kívánják növelni a hazai eredetű élelmiszerek kötelező arányát a hipermarketekben.

Magyarországon a felmérések szerint 65-78% közötti a hazai gyártású élelmiszerek aránya; a méz-, a baromfihús-, a friss zöldség- és a gyümölcs-kínálatban olykor ennél is magasabb. Nem tisztázott azonban minden esetben, hogy melyik termék minősül belföldinek, hiszen olykor mindössze a csomagolás történik az országban. A helyi élelmiszerek kínálatát az is befolyásolja, hogy kik az illető áruházlánc tulajdonosai. A kis üzletek és a magyar tulajdonú kereskedelmi vállalatok kínálatában ily módon jóval több a magyar termék. 

Forrás: MTI, HVG, GKI, Realitatea.ro