KETTŐS AVATÓÜNNEPSÉG LÖVÉTÉN

Lövétén a régi iskola, közismert nevén Népiskola, 1888-ban épült, Lönhart Ferenc Erdély akkori római katolikus püspök biztatására, Draskoczy Jenő székelyudvarhelyi építőmester tervei alapján, a lövétei faluközösség anyagi áldozata és keze munkája nyomán. Közel egy évszázadon át a falu iskolája volt, az utolsó évtizedekben pedig óvodaként működött, aztán 2002 után, mivel használhatatlannak bizonyult, bármilyen célra alkalmatlanná vált. A helyi római katolikus egyházközség vezetése, lelkes civilek 2013 nyarán határozták, hogy az épületet megmentik és újra a település, illetve a kötnyék szolgálatába állítják, olyan többfunkciós létestíményt hozva létre, amely egyben idegenforgalmi kapacitást is jelent, de ugyanakkor alkalmas népfőiskolai és egyéb kulturális programok, konferenciák, kiállítások, ünnepségek lebonyolítására. Sikerült elkészíttetniük az immár egyházi tulajdonba visszakerült épület felújítási tervét, és pályázati úton, megyei, helyi önkormányzati forrásokból, valamint magánadományokból előateremteni a szükséges 3 028 570 lejnyi összeget, amelynek jelentős részét a Bethlen Gábor Alap kereteiből biztosíthatták.

Majdhogynem ezzel párhuzamosan, a felelős Magyar Kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében építettek Napközit a Népiskola és a helyi plébániai szomszédságában, amelynek összköltségvetése 197 millió forint volt, s ahol 2019 szeptemberétől 30 gyermek számára biztosítanak hosszabbított óvodai programot. Az épületet egyházi tulajdonú ingatlanon emelték ugyan, de a továbbiakban nyilvános, önkormányzati fenntartású intézményként kívánják működtetni. 


A Népiskoila – Draskóczy Jenő eredeti rajzának másolata (1888)

Ezt a két új intézményt, amely a közösség megerősödését és székely népi örökségünk megőrzését szolgálja, vasárnap, június 2-án avatják a 16.00 órakor, a Kisboldogasszony Templomban tartandó szentmise, majd utána 16.45-től ünnepi beszédek, áldás, szalagvágás és rövid műsor keretében, amelyre minden kedves lövétei lakost, elszármazottat és érdeklődőt sok szeretettel várnak.
Élő Székelyföld Munkacsoport