Képtári történetek - Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira
A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria irodalmi pályázatot hirdet középiskolás diákok számára olyan szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyeknek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria tíz kiemelt műalkotása. A pályázati cél az, hogy a Galéria a nagyközönség számára ismert vagy épp kevésbé ismert művei a fiatalok írásai által új értelmezést nyerjenek.

Nem műelemzéseket várnak, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak.

A Magyar Nemzeti Galéria szeretné megismerni, hogy a mai középiskolás korosztály miként viszonyul a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz, témákhoz és szituációkhoz; egyúttal kíváncsiak a fiatalok szövegformálási ötleteire és technikáira is

 
Korosztály: 
9-12. osztályos diákok (egy intézményből/osztályból többen is jelentkezhetnek, határon túli diákok jelentkezését is várják).
 
Terjedelem és formátum:
Minimum 1500, maximum 3000 karakter (szóközökkel), Word dokumentum (12-es Times New Roman betűtípus, 1,5-es sortáv). Egy pályázó maximum három (különböző műalkotásokra készített) írásművel jelentkezhet.
 
Műfaji megkötés: 
Nincsen (csupán terjedelmi)
 
Beküldési határidő: 
2016. április 30. 12.00 óra

Beküldés módja: 
Elektronikus úton a palyazat@mng.hu címre, a pályaművet (Word) mellékletként csatolva, e-mailben az alábbi adatok megadásával: név, életkor, saját telefonszám vagy szülő telefonszáma, iskola teljes neve, címe, e-mailcíme, felkészítő tanár neve (amennyiben van), nyilatkozat* elfogadása.
 
*18 éven aluli jelentkező esetében az aláírt szülői/törvényes képviselői hozzájáruló nyilatkozat csatolása kötelező.
 
Nyilatkozat:
Kijelentem, hogy az általam beküldött szöveg a saját alkotásom. Díjmentesen (mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül, beleértve a tiszteletdíjat és a szerzői jogdíjat is) hozzájárulok művemnek a „Képtári történetek – Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira” pályázati felhíváshoz kapcsolódó felhasználásához, kiállításához, elektronikus vagy nyomtatott közléséhez (például plakáton, hírlevélben, múzeumi kiadványban, az eseményről készült beszámolóban, honlapon, oktatási anyagban, facebook oldalon nevem, életkorom, iskolám feltüntetésével, valamint írásom név nélkül történő közönségszavazásra bocsátásához). Nyilatkozom, hogy a mű vonatkozásában a felhasználási joggal rendelkezem és annak engedésére, átruházására jogosult vagyok. Szavatolom, hogy a művön nem áll fenn harmadik személynek olyan kizárólagos vagyoni/felhasználási joga vagy díjigénye, amely a Múzeum jogszerzését és felhasználását korlátozná vagy akadályozná. 
Kijelentem, hogy az általam megadott adatok a valóságnak megfelelnek, a felhívási kiírást elolvastam, az abban foglaltakkal egyetértek.
 
Elbírálás menete:
A beérkezett alkotások közül a zsűri 2016. május 15-ig kiválasztja azokat a pályaműveket, amelyeket a II. fordulóba juttat, illetve közönségszavazásra is bocsát. A II. fordulóba jutott alkotások közül kerül ki az első három helyezett, illetve a közönségdíjas mű.
 
A zsűri: 
Bellák Gábor művészettörténész (MNG)
Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész
Garaczi László író
Halász Rita művészettörténész (MNG)
Schlett Anna, kommunikációs főosztályvezető (MNG)

Eredményhirdetés:
2016. június 25. szombat, Múzeumok Éjszakája (helyszín a Magyar Nemzeti Galéria)
 
Díjazás:
1. helyezett: 1 db LG Pad II 10.1 az LG Electronics felajánlásában
2. helyezett: 50.000 forint OTP Junior kártyán az OTP Bank felajánlásában 
3. helyezett: 1db éves családi belépő a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira
Közönségdíj: Családi belépő a Textúra 2016 őszi előadására.
 
A legjobb írásokat kiállítják az adott műalkotás mellett a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában.

Címkép: Ferenczy István Madárdal c. képének részlete.
Letölthető művek és a teljes pályázati kiírás a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton