II. Székely Fesztivál

A múlt év májusában szervezték meg Budapesten az I. Székely Fesztivált, amelyet a nagy sikerre való tekintettel, hagyományossá kívánnak tenni. Elsősorban Maros, Hargita és Kovászna megyék székelyeit várják, vállalkozókat, népi mestereket, előadóművészeket, akik közösen mutathatják be a régió értékeit. Idén Kovászna megye a díszvendég, a kiemelt tematika pedig a gyógyturizmus. 

„Mindenkit meghívunk, mindenki hívjon meg mindenkit, és mi szeretettel várunk mindenkit! Az elmúlt év sikeres rendezvénye után, 2016. május 5– 8 között ismét Székely Fesztivál lesz a Millenárison. Az első napon Székelyföld Gyógyturizmusa címmel a szakma részére szerveznek konferenciát. Pénteken, szombaton és vasárnap a kultúra, a gasztronómia és a kézművesek mutatják meg értékeiket” – nyilatkozta a szervezők képviseletében Lukács Csaba újságíró, a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője.

Tervezik a Nagy Találkozót, ami azt jelenti, hogy mindenki találkozhat azokkal az ismerőseivel, akikkel évek, évtizedek óta nem hozta össze a sors. Olyan elszármazottakat is várnak, akik szüleik, nagyszüleik révén székelyföldi származásúak ugyan, de eddig nem volt élő kapcsolatuk őseik szülőhelyével.

A „gasztrokulturális majális” célja bemutatni az anyaországban élők számára a mai Székelyföldet, minden értékével együtt. Emellett természetesen igazi székely vendégszeretettel várják a nagyvilágban szétszóródott valamennyi honfitársunkat is. A három nap során a látogatók megcsodálhatják a székely kultúrát és gasztronómiát, énekelhetnek és táncolhatnak, megkóstolhatják kézműves ételeket és italokat, de ami talán a legfontosabb, megismerhetik a székely embert virtusával, észjárásával együtt.

Idén is Budapesten, a Millenárisban tartják a fesztivált (1024 Bp., Kis Rókus u. 16  20).

A II. Székely Fesztivál fővédnöke Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter.
 


Programok
 
Május 5., csütörtök – Zártkörű konferencia Székelyföldi Gyógyturizmus címmel;
 
Május 6., péntek  – 11.00 óra – Csíksomlyói déli harangszó – Megnyitó, majd száz kézműves termelő ezer székely termékének bemutatója;
 
Május 7., szombat – 9.00–21.00 óra között, egész napos kulturális program, a székely gasztronómia bemutatkozása, székely vásár;
 
Május 8., vasárnap – 9.00–21.00 óra között, egész napos kulturális program, a székely gasztronómia bemutatkozása, székely vásár.

Támogatói belépőjegy ára: 1.000 Ft, 10 év alatti gyermekek belépése díjtalan.


Simó Márton