Időbank - a pénzmentes segítségnyújtásért

Másodszor szerveztek találkozót az Időbankosok Székelyudvarhelyen. A Civitas Alapítvány munkatársai által életre keltett program az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 támogatásával működik. A finanszírozási időszak 2016. április 30-án ér véget. A projekt koordinátorai, Kulcsár Orsolya és Kis Zoltán azért hívák beszélgetésre a csatlakozott tagokat és a szimpatizánsokat, hogy tapasztalataikról beszélgessenek, hogy közösen új ötleteket és kiegészítő tevékenységeket honosítsanak meg.

Az időgazdák és a teljes jogú tagok lelkes érdeklődőket hoztak magukkal, akik akár már holnaptól kapcsolódhatnak a kezdeményezéshez.

Kis Zoltán, a projekt egyik felelőse azt nyilatkozta, úgy érzi, hogy aki eljött erre találkozóra, nem bánta meg. Lehettek volna többen is, a nagyobb érdeklődésnek mi is örvendünk, de úgy érezzük, hogy senki nem bánta meg az együtt töltött két órát. Biztos, hogy a csatlakozók száma növekedni a közeljövőben és messze meghaladja a jelenlegi körülbelül százat. Elképzelhető, hogy valamikor, ha a feltételek megengedik, meg fognak jelenni a termékek, például a mezőgazdasági termények, gyümölcsök, hiszen kézenfekvő, hogy a falusiak azt is ajánlanak majd fel. Ilyen szintű tervezés azonban nincsen az Időbanknál. Meg kell érnie a koncepciónak is, oda kell fejlődnie, hogy ezek a lehetőségek beépülhessenek a rendszerbe.

 
A projekt finanszírozási időtartama azonban hamarosan lejár. Ki kell dolgozni a fenntarthatóság kereteit, hiszen magának az Időbanknak is van rezsije. „Akkor egyszerűbb a dolgunk ilyen vonatkozásban – folytatta Kis Zoltán -, ha nagyobb lesz az aktív tagok száma. A hatékonyság érdekében a közeljövőben kétféle találkozókat szervezünk. Mostantól lesznek bemutatók azok számára, akik egyáltalán vagy csak felületesen ismerik az Időbankot, illetve lehetnek majd munkamegbeszéléseink azokkal, akik Időgazdák, vagy már régóta folytatnak nálunk kapcsolatépítő és -ápoló tevékenységet. Fontos, hogy a Falu és a Város egymásrautaltsága nyilvánvalóvá váljék, hogy tudatosodjon az emberekben, hogy a kapcsolatok életbentartása által akkor is gazdagok, ha egy fitying sincs a zsebükben, s gyakorta úgy is célt érhetnek, hogy nem kell költeniük, ha készek a maguk tudásából, tehetségéből, képességeiből, a sokszor láthatatlan fölöslegből másoknak is adni, hogy maguk is kaphassanak.”

Itt megtekinthető az Időbank lényegét összefoglaló animációs film:
 

 
Olyan ez az Időbank, mint annak idején a disznóvágások utáni kostoló szokása: tulajdonképpen azért vittek a háziasszonyok a szomszédoknak és rokonoknak, mert nem lévén hűtőszekrény a háztartásokban, nem tudták hosszú ideig tárolni, konzerválni a véres-májast, s azért adtak, hogy pár nap vagy hét múltán ők is kaphassanak. A kaláka-szellem életben tartásáról van itt szó, hiszen az elv hasonlít. Olyan mezsgyére vezet most vissza a Civitas ezzel a prgramjával, amelyben újratanulhatnak az emberek bizonyos szokásokat, megízlelhetik és megszerethetik ismét a kölcsönösség megtartó erejét. Közösségben sokkal jobb élni, mint magányra ítélten egy elvadult fogyasztói társadalomban, ahol azonnal pénzbe kerül minden, ha kilépünk a kapun vagy a lakásunk ajtaján.
 
 
A beszélgetés végén megkérdeztük a menedzsert, hogy el tud-e képzelni valamiféle együttműködést az Időbank és az Élő Székelyföld Munkacsoport közöt? „Természetesen – mondotta -, nyitottak vagyunk, hiszen szimpatikusak az ott körvanalózó felvetések és elképzelések. Mindenkihez tudunk közeledni, ha felismerjük az azonos vagy hasonló irányú, pozitív töltetű érdeklődést, s ha érzékeljük azt a bizalmat, amely szükségeltetik az ilyen erős empátiát igénylő civil tevékenységhez.”
 
 
A szövegközi fotón fent Kulcsár Orsolya projektgazda, a középső képen Kulcsár Orsolya és Kis Zoltán menedzserek. Lent: kötetlen beszélgetés a tanácskozás befejezésekor. Orsolya az Időbankban az 1-es, Zoltán a 2-es sorszámmal rendelkezik. Írásunkhoz a szerző és a Civitas Alapítvány felvételeit használtuk.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton