Horváth Zoltán a ZeneSzó vendége

A ZeneSzó beszélgető sorozat 5. évadjának első meghívottja a budapesti Horváth Bálint zeneszerző, aki már két ízben is sikerrel mutatkozott be a kolozsvári közönség előtt saját szerzői esttel. 2016. október 26-án, szerdán, 18.00 órától.

 
Horváth Bálint zeneszerző 1986-ban született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Fekete Győr István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Orbán György tanítványa volt. Kitüntetéses egyetemi diplomáját 2010-ben vehette kézbe. A DLA (Doctor of Liberal Arts) doktori fokozatot 2016 júniusában szerezte meg A kolinda és megjelenési formái a huszadik század román és magyar műzenéjében című tézissel, amelynek programvezetője Jeney Zoltán, témavezetője Vikárius László volt.
 
Szóló-, kamarazenei, szimfonikus zenekarra írott és színpadi művei elhangoztak a legtöbb magyarországi kortárs zenei fórumon: a Budapesti Őszi Fesztiválon, a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Mini Fesztiválon, a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Magyar Rádióban és a Zeneakadémia rendezvényein; többek között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Concerto Budapest, a THReNSeMBle, a New York-i New Juilliard Ensemble, vagy a kolozsvári Ansamblul AdHOC előadásában.
 
2014-től a budapesti Weiner Leó Konzervatórium zeneszerzés-tanára, 2016-tól pedig a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen zeneelméletet, formatant és szolfézst oktat. 2014-től az Editio Musica Budapest szerkesztője, külső munkatársa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorjelöltjeként disszertációját román kolindák alapján készült zeneszerzői feldolgozásokból írja. 2012-ben és 2014-ben egy-egy fél évet Kolozsváron töltött, a Gheorghe Dima Zeneakadémián Adrian Pop irányításával végezte munkáját. 2004-ben az Országos Bartók Béla Zeneszerzésverseny első helyezettje, azóta is több országos pályázat díjazottja. nKutatásaihoz és kompozíciós munkájához támogatást nyújtott a Balassi Intézet és a Magyar Állam Doktori- és Kodály Zoltán Alkotói Ösztöndíja.

MInden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Címkép: info.bmc.hu

Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, 400015
Republicii/Majális u. 5.
E-mail: emkegyorkoshaz@yahoo.com
Mobiltelefon: (+4)-0766-294646