FUEN-kongresszus Kolozsváron

Vélhetően a május 17-21. között zajló FUEN kongresszusnak köszönhető gesztus a most éppen megengedő joggyakorlatot folytató állam részéről, hogy a Nyugatról – autóbusszal vagy gépkocsival – érkező szakemberek és küldöttek tegnaptól immár háromnyelvű helység-névtáblát látnak, ha Szászfenes irányából közelednek a Kincses Városhoz.

CLUJ-NAPOCA/ KOLOZSVÁR/ KLAUSENBURG – írja a szabványméretű fémlemezen, de fölötte ott a latin szöveg is – bosszantásként?, emlékeztetőül?, miheztartás végett? -, amely egy több mint tizenhat évszázada megszűnt birodalomra és a feltételezett kontinuitásra utal. Hogy üröm is legyen az örömben. 

A FUEN egy ernyőszervezet

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, amelynek elnöke az RMDSZ politikusa, Vincze Lóránt. A Minority SafePack (MSP) európai polgári kezdeményezés a FUEN legnagyobb politikai projektje, amelyet az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) kezdeményezett. Erről részletesebben ITT olvashat.

A cél az, hogy a kisebbségvédelmet a tagállamok kizárólagos hatáskörében az EU szintjére emelje. Az MSP olyan uniós intézkedéseket és jogszabályokat javasol, amelyek az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek védelmét és érdekét szolgálják az alábbi területeken: regionális és kisebbségi nyelvek, kultúra és oktatás, regionális politika, közképviselet, egyenlő bánásmód, audiovizuális és egyéb média, regionális (állami) támogatás.

 
Miután az őshonos európai kisebbségek jogaiért küzdő Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ötletgazdái az Európai Unió bíróságán az Európai Bizottsággal szemben pert nyertek, most egy év áll a rendelkezésükre, hogy hét uniós tagállamból egymillió aláírást szerezzenek. Ezt követően kerülhet sor arra, hogy az Európai Parlament minden uniós tagállam számára kötelező érvényű irányelvbe foglalja a Minority SafePack téziseit – jelentette be Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kolozsvári sajtótájékoztatón, azt sem hallgatva el, hogy a dokumentum leghamarabb 2019-re készülhet el.

Vincze Loránt, az európai őshonos kisebbségek jogaiért küzdő ernyőszervezet, a FUEN elnöke a testület májusi kongresszusáról számolt be, amelynek során ünnepélyes keretek között a bonchidai Bánffy-kastélyban kezdik majd el az aláírásgyűjtést. Vincze Loránt szerint a FUEN-kongresszus alatt Kolozsvár Európa kisebbségi fővárosává válik.

„Közel öt év telt el azóta, hogy az RMDSZ, a Dél-tiroli Néppárt (SVP) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsága (YEN) összeállította a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, amely az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmét tűzte ki célul. Messze vagyunk még az uniós  szabályozás létrehozásától, de  megnyertük az Európai Unió (EU) bíróságán, azaz a luxemburgi bíróságon a pert az Európai Bizottsággal (EB)  szemben. Ez azt jelenti, ha van célunk és partnerekre találunk, akkor  a munkának meglesz az eredménye. Ahhoz, hogy a kezdeményezés pontjaiból uniós érvényű irányelv szülessen, hét tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteni. Az aláírásgyűjtés az őshonos nemzeti kisebbségeket tömörítő ernyőszervezet, a FUEN kolozsvári kongresszusán kezdődik, helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély lesz” – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint legjobb esetben az őshonos európai nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó direktíva 2019-re készülhet el, az RMDSZ legkevesebb 200 ezer aláírást akar szerezni az egymillióból.

 
Vincze Loránt FUEN-elnök történelmi pillanatnak nevezte azt, hogy az EB kénytelen jogi iratba foglalni az őshonos európai nemzeti kisebbségek jogait. A direktívára azért van szükség, mert nem minden tagállamban, így Romániában sem kielégítő a nemzeti kisebbségek helyzete.
 
„Egyes uniós tagállamokban, így Romániában is dogmatikus megközelítés tapasztalható a nemzeti kisebbségek jogait illetően. Mi, romániai magyarok tudjuk, hogy Románia nem modell-értékűen oldja meg a kisebbségi problémákat. Ezért azt szeretnénk, hogy az EU jogszabályban biztosítsa az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmét. Ahhoz, hogy az EP-ben megszülessen ez a jogszabály, a többség támogatására is szükségünk lesz” – magyarázta Vincze Loránt FUEN-elnök,  aki  biztatásképpen elmondta: az Európai Néppárt már megígérte a támogatást, hasonlóképpen az EP új elnöke, Antonio Tajani is. Ugyanakkor minden uniós tagállam kormányával és parlamentjével megbeszéléseket folytatnak az elkövetkező egy évben erre vonatkozólag.
 
„Mindenre fel vagyunk készülve. Most már a kétkedőket is sikerült meggyőznünk arra nézve, hogy az európai őshonos kisebbségek jogait szabályozó dokumentum nem a többség ellen irányul, és egyetlen többség számára sem jelent jogfosztást” – közölte Kelemen Hunor, aki szerint az is biztató, hogy Románia ugyan belépett a kezdeményezők elleni perbe, de nem vett abban aktívan részt.
 
Az őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN kongresszusára május 17-e és 21-e között kerül sor Kolozsváron a Grand Hotel Napoca Szállóban. A kongresszuson kiemelt szerepet kap az őshonos nemzeti kisebbségek hozzájárulása az európai kulturális hagyatékhoz, a nemzeti-kulturális autonómiák gyakorlata és kihívásai Közép- és Kelet-Európában, a modernitás és az innováció a kisebbségi közösségekben.
 
Miért éppen Kolozsvár?
 
A FUEN-kongresszus helyszínéül azért választották Kolozsvárt, mert  itt él a romániai magyarság a legnagyobb tömbben. Kolozsvár meghatározó jegye volt az etnikai sokszínűség, és a város mai arcát is markánsan meghatározza a magyar kultúra. A kongresszus házigazdája az RMDSZ lesz, amely a FUEN egyik legaktívabb tagszervezete. Vincze Loránt üdvözölte Emil Boc polgármester azon kijelentését, miszerint nem fellebezik meg a többnyelvű helységnévtáblák kifüggesztésére vonatkozó bírósági ítéletet, és szeretné, ha a FUEN-kongresszus hivatalos „családi fotója” a már elhelyezett településjelzők előtt készülne.

A rendezvény részletei angolul ITT.

A kongresszus munkálatairól a következő napokban beszámolunk.

Címképen: Vincze Lóránt, a FUEN elnöke – Forrás: Szabadság.

Élő Székelyföld Munkacsoport