Fontos a jogállamiság és a demokrácia elveinek tiszteletben tartása Törökországban

Elengedhetetlen, hogy az ankarai kormány a törökországi puccskísérlet utáni helyzetben is teljes mértékben tiszteletben tartsa a demokrácia és a jogállamiság alapelveit, valamint az alkotmányos rendet és az alapvető szabadságjogokat – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn, miután telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Az észak-atlanti szövetség főtitkára szolidaritását fejezte ki Törökországgal, amely – mint hangsúlyozta – megbecsült tagja a katonai szervezetnek.

 
Stoltenberg közleményében elítélte a puccskísérletet, ugyanakkor üdvözölte a török nép demokrácia iránti elkötelezettségét.
 
A múlt hét végén lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.

Eddig összesen 13 ezer állami alkalmazottat függesztettek fel állásából. A török hatóságok eddig 7543 embert, köztük 6038 katonát, 100 rendőrt, 755 bírót és ügyészt, valamint 650 további polgári lakost vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban.

 
A hatalomátvételi kísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

Címképünkön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.


Forrás: MTI