Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója

Egyháztörténeti jelentőségű az a találkozó, amelyet Kuba fővárosának repülőterén tartottak február 12-én, és egy csaknem ezer éves fagyos viszony végére tehet pontot. Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, hogy egymás üdvözlése után leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni.

Az újságírókat rövid idő után kiküldték a teremből. Ezt követően kezdődött Ferenc pápa és Kirill pátriárka több órás megbeszélése, majd a két egyházfő közös nyilatkozatot adott ki, amelynek aláírása után megölelték egymást, majd röviden beszámoltak tanácskozásuk eredményeiről.

Ferenc pápa örömmel állapította meg, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Számos kezdeményezést vitattak meg, amelyeket idővel meg lehet valósítani. A pápa egyben köszönetet mondott a kubai népnek.

Kirill pátriárka szerint a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerüléséért, azért, hogy az emberi életet megbecsüljék az egész világon.

 
Ferenc pápa és Kirill pátriárka kubai találkozójuk után egy 30 pontból álló közös nyilatkozatot írtak alá, mely Szent Pál apostoltól kapta mottóját: „Az Úr Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!” (2 Kor 13,13)

Forrás: MTI, www.magyarkurir.hu