Felsősófavi hangulatok

Már korábban jeleztük, hogy megkezdődött a XXII. Székelyföldi Tánctábor Felsősófalván. Idén július 17. és 24. között tartják ezt fontos rendezvénysorozatot, amely több mint két évtizedes fennállása során a hagyományőrzés egyik fontos műhelyévé vált.

A székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes lelkes csapatának tagjai és annak vezetője, László Csaba koreográfus mindent elkövetnek, hogy ez a tábor évről-évre működjön.

Itt nem csak arról van szó, hogy néhány napon át együtt vannak és jól érzik magukat a népzene és a néptánc szerelmesei, hanem a tábor egyben műhelymunkát is jelent. Láthattuk az évek során, hogy egy jól átgondolt elképzelés mentén – hiszen az ötletgazda, László Csaba eredeti foglalkozása szerint mérnökember – bonyolítják az itteni programokat. A szórakozás mellett tanulnak is, hiszen meghívják az adatközlőket, meghívják azokat az együtteseket, amelyek professzionális módon zenélnek, illetve a fiatalokat is, akik akusztikus hangszereken népi muzsikát játszanak. Mindemellet a tábor ideje alatt mindvégig zajlik a népdalok és a népi mesterségek oktatása. Az esti órákban tartott táncházak pedig élőben, élesben működve jelentik a hagyomány aktív őrzését.

Biztos, hogy az idelátogatók tiszta forrásból meríthetnek.

Mi péntek este jártunk a táborban. Elbeszélgettünk a szervezőkkel és néhány vendéggel, akik elmondták, hogy csecsemőtől aggastyánig, mindenki jól érzi itt magát. A mintegy 350 táborlakó mellett sokan csak nappali látogatók.

Az egy hét alatt egyébként két-háromezren is megfordulnak a programokon. Államtitkár és megyei tanácselnök, japán, lengyel, francia és holland visszatérők, román vidékekeről érkező „igazi” románok, felvidéki és amerikai magyarok járnak ide hosszú évek óta.

A szervező bajsza időköközben megőszült, de a szervezőkedve ma is töretlen. „Bőven van érték, amelyet ismernünk kell, s bőven akad átadni való tudás is – mondja az oktatás szünetében -, fontos az együttlét, hiszen évközben mindnyájan ebből táplálkozunk.”

Pár fotót teszünk itt közzé, de részletekkel és a szervezővel készített interjúval a közeljövőben visszatérünk. Akinek kedve, ideje van, ma és holnap még ellátogathat Felsősófalvára. A helyi kultúrházban és környékén megtalálja a táborlakókat és a táborral együtt járó programokat.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával


A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport